#našepriče Planinarsko društvo „Cincar“ Livno – nova priča na starim temeljima

PD „Cincar“ Livno je društvo sa velikom tradicijom u našoj zajednici. Osnovano je  23. travnja 1929. god. kao podružnica Hrvatskog planinarskog društva iz Zagreba, s prekidima u radu koji su trajali od 1941-1982. godine. Pauza u radu tijekom Domovinskog rata počela je 1991. i trajala do ožujka 1998. godine. Društvo od tada djeluje na njegovanju i širenju planinarske aktivnosti na području Livna.

Misija Planinarskog društva „Cincar“ je da kroz ponudu atraktivnih sportskih sadržaja u prirodi, svim ljubiteljima prirode, a posebno mladoj populaciji, promijeni odnos prema očuvanju životne sredine kao i stav prema očuvanju vlastitog zdravlja, te da kroz planinarske aktivnosti njeguju i razvijaju psihofizičke i tjelesne sposobnosti i promoviraju prirodne ljepote Livna i livanjskog kraja.

Društvo posjeduje planinarski dom „Kruzi“ sa svim sitnim i krupnim inventarom, izgrađen je 2008. godine i smješten na Krug planini-Cincar (1265 mnv), lokalitet Radetine košare. Dom je u vlasništvu Društva 1/1, a izgrađen je kao kuća dvokatnica sa kuhinjom, velikom blagovaonicom, dnevnim boravkom, dvije velike spavaonice sa po 20 ležećih mjesta i potkrovljem sa 9 ležećih mjesta.

Budući da je u nekoliko zadnjih godina oslabilo sudjelovanje mlađe populacije u aktivnostima, Društvo je moralo poduzeti prijeko potrebne mjere, navode iz PD Cincar. S promjenom uprave Društva, intenzivirao se rad na povećanju i pomlađivanju članstva, te uključivanju većeg broja mladih i aktivnih članova u tijela uprave Društva. Osnovni cilj novog rukovodstva je kontinuirani rad na jačanju planinarskih aktivnosti, organiziranje pohoda kako na ovdašnje tako i na planinske vrhunce diljem BiH, ali i zemalja regije, voditi brigu o imovini Društva, posebno o Planinarskom domu Kruzi i kontinuirano raditi na povećanju članstva.

Kako bi ostvarili zacrtane ciljeve, nova uprava Društva je tijekom srpnja i kolovoza organizirala nekoliko aktivnosti: pohod na Čvrsnicu, dvodnevni izlet na Leliju i Zelengoru, sudjelovali su na Danima planinara Herceg-Bosne u Bogodolu, obilazak grebena i svih vrhova Kamešnice, izlet na Kurtegića dolac na Kamešnici i izlet na Troglav.

U svrhu ostvarivanja ciljeva Društva, osmišljen je i implementiran projekt „Nabavka i prezentacija opreme za zahtjevnije izlete“ kroz koji je nabavljena oprema za zahtjevne izlete sa svrhom motiviranja i uključivanja većeg broja ljudi iz zajednice u planinarske aktivnosti. Ukupna vrijednost projekta je 10.062,79 KM, od tog iznosa Grad Livno i Društvo su financijski doprinijeli sa 2.525,41 KM, sredstva podgranta iznosila su od 6.753,00 KM te volonterski doprinos u vrijednosti 784,38 KM.

Oprema kao što su kacige, sigurnosni pojasevi, užad, karabineri, dereze, krplje, itd., potrebna je za osobno osiguranje na zahtjevnijim planinarskim izletima, a ta vrsta izleta je sve češća radi atraktivnosti i to posebno mlađoj populaciji. Iz tog razloga je i projektom zamišljeno upravo da Društvo nabavi ovakvu vrstu opreme kako bi ona bila dostupna na posudbu članovima Društva, ali i svima u lokalnoj zajednici koji se već bave ovakvom aktivnošću te svima koji imaju interes i žele se okušati.

Pored nabavke opreme, izrađen je i promotivni materijal, zastave, zastavice, tehničke majice i pamučne majice koji će Društvu koristiti za promociju, kao i za prezentaciju nabavljene opreme i organiziranje obuka o korištenju opreme. Također, i prostorije PD „Cincar“ su preuređene te su stvoreni uvjeti sa sigurno čuvanje i skladištenje opreme, ali i lakše vođenje evidencije o posudbi, korištenju i održavanju opreme.

Oprema je prezentirana na tradicionalnoj manifestaciji Dani Cincara koja je održana krajem rujna 2021. godine, a na kojoj je sudjelovalo više od 250 planinara i ljubitelja prirode iz lokalne zajednice kao i iz cijele BiH i Hrvatske.

Članovi PD Cincar iz Livna su nabavljenu planinarsku i alpinističku opremu prvi put testirali penjući ferratu na Omiškoj Dinari, a nakon ispenjane ferrate i odmora na tvrđavi Fortici, popeli su se na najviši vrh Omiške Dinare – Kula na 864 mnv.

PD Cincar, oprema za 125 članova/ica, ljubitelja i zaštitnika prirode

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i uključivanjem aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt „Nabavka i prezentacija opreme za zahtjevnije izlete“ Planinarskog društva „Cincar“ iz Livna realiziran je u okviru projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

#našepriče Planinarsko društvo „Cincar“ Livno – nova priča na starim temeljima – Centar za građansku suradnju (cgslivno.org)

Related Posts

U Janji na vakufskoj parceli proizvedeno 47 tona pšenice

Medžlis Islamske zajednice Janja od 2014. godine realizuje projekt unapređenja vakufske imovine s ciljem da se na toj imovini zasiju poljoprivredne kulture. Ovih dana je završena žetva pšenice na vakufskim parcelama, a ovogodišnji prinos iznosi 47 tona. Hafiz Omer-ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja, kazao je za Fenu da je taj projekt jedan od dokaza […]

Gradski prevoz u Banja Luci neće biti obustavljen

On je dodao da je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković obećao da će potpisati subvencije. Mijić je naglasio da su za sada dogovorene subvencije za sedmi mjesec, te napomenuo da prevoznici ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je da se subencioniše dio nerentabilnih gradskih linija, kao i prigradski saobraćaj. Prema Mijićevim riječima, prema aktuelnom cjenovniku, mjesečna[…]