Najljepše selo u BiH ubrzano se razvija

Tradicionalna arhitektura i nedirnuta priroda

Prirodna i kulturno-historijska bogatstva Općine Ravno postavila su ovu općinu, posebice selo Ravno, na svjetsku turističku kartu, zahvaljujući dodjeli titule jednog od najljepših sela u Bosni i Hercegovini.

Selo Ravno, smješteno na uzvisini uz jugoistočni rub Popovog polja, turistički je procvalo zahvaljujući svojoj privilegiranoj geografskoj lokaciji.

Blizina Dubrovnika, Jadranskog mora i Međugorja čini ga neodoljivom destinacijom posjetiteljima iz cijelog svijeta.

Uz dodatak nove titule koja je ponos mještana, sve više posjetitelja s oduševljenjem otkriva čari ove male sredine.

– Ideja o tim najljepšim selima potiče iz Francuske iz 1981. gdje je to brendiranje i standardiziranje tih sela i ruralnih mjesta zapravo prepoznato odmah pa se ubrzo uključilo još tri države, kasnije više i to je sada globalna mreža  odnosno federacija, a ove godine se i Bosna i Hercegovina uključuje u tu federaciju – kaže Darijan Pehar, predsjednik Turističke zajednice Ravno, javlja BHRT.

Mještani ovog kraja diče se kamenom i kršom više nego bilo tko drugi u cijeloj Hercegovini, jer je kamenoklesarsko znanje ono po čemu se ovaj kraj raspoznaje kroz povijest. Stoga, iz turističke zajednice objašnjavaju da će uskoro ponudu upotpuniti radionicama i prezentacijama o zanatima kraja.

Uz tradicionanalnu arhitekturu i netaknutu prirodu, selo Ravno nalazi se na ruti poznate biciklističke staze Ćiro, a u blizini je i špilja Vjetrenica.

Špilju Vjetrenicu u travnju je posjetilo 30 % više turista nego prethodne godine, što svjedoči o rastućem interesu za ovu prirodnu ljepoticu.

– Vjetrenica je jedna od većih i najljepših u Bosni i Hercegovini i svijetu. Mi smo prezadovoljni, očekujemo ove godine oko 20.000 posljetitelja – navodi Marija Slobođan, turistički vodič špilje Vjetrenice.

Kako bi zadržali titulu najljepšeg sela, mještani su u obvezi da održe visoke standarde, brižno čuvaju prirodu i izgled mjesta, te njeguju bogatu kulturnu baštinu. Kroz ovo priznanje, Bosna i Hercegovina može postati ponosni član globalne mreže najljepših sela, promovirajući svoju prirodnu ljepotu i kulturno nasljeđe diljem svijeta.

Izvor: 6yka.com