Mjuzikl “Londonska priča” repriziran za preko 750 školaraca u Pozorištu mladih Sarajevo

Pozorište mladih u Sarajevu 7., 8. i 9. maja bilo je premalo da primi sve zainteresirane za tri reprizna izvođenja mjuzikla Londonska priča u produkciji iMTM-a Sarajevo, koja su organizirana u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo i Festivala dječije umjetnosti (FEDU) u Sarajevu.

“Na naše ogromno zadovoljstvo, inicijativu nekoliko nastavnika osnovnih škola u Sarajevu, koji su nam nakon prošlogodišnje novembarske premijere pisali sa molbama da se mjuzikl reprizira za učenike pojedinih škola u Kantonu Sarajevo, prepoznala je ministrica Naida Hota Muminović iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i svesrdno podržala, a potom i Vlada Kantona Sarajevo, te smo naš mjuzikl uspjeli odigrati još tri puta za preko 750 posjetitelja”, kazala je Irma Mulić, voditeljica Odjela za scenske umjetnosti iMTM-a i dodala da su karte za sva tri igranja bile besplatne.

Među 774 posjetitelja kroz tri izvedene besplatne predstave prisustvovao je veliki broj učenika, nastavnika i asistenata u nastavnom procesu iz osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. Među njima su i učenici V i VII razreda “OŠ Mula Mustafa Bašeskija”, I i IV razreda “OŠ Hasan Kikić”, V i IX razreda “Katoličkog školskog centra Mejtaš”, V i VII razreda “OŠ Musa Ćazim Ćatić”, IV razreda “OŠ Safvet beg Bašagić”, V, VII i IX razreda “OŠ Silvije Strahimir Kranjčević”, VIII razreda “OŠ Nafija Sarajlić”, IV razreda “OŠ Fatima Gunić”, III razreda “OŠ Isak Samokovlija” te učenici Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” i Osnovne i muzičke baletske škole “Novo Sarajevo”.

Mjuzikl je nastao kao rezultat jednogodišnje edukacije u oblasti muzički teatar, tokom koje je odškolovano četrnaestoro djece uzrasta od 8-14 godina, koji su tumačili glavne uloge. Među njma su: Darjan Božinović, Nej Mehmedović, David Jurčević, Ahmed Nuhić, Dino Imran Mulahusić, Danis Hadžiselimović, Rejhan Bašić, Đula Nuhić, Nora Sardaro, Džaan Zec Filipović, Asja Čaluk, Elli Kalea Brutus, Erina Hrelja i Asja Rujanac. Uz djecu u mjuziklu igraju glumci Aldin Tucić, Armin Omerović, Ana Marija Tomić, Irma Alimanović, Nedim Džinović i Haris Bidžan te pjevači Irma Mulić, Ajsela Zoronjić, Alen Hadžić i Sara Vojičić.

Kreativni tim čine reditelj Riad Ljutović, muzička rediteljica i vokalna pedagoginja Alma Ferović Fazlić, koreografkinja Samra Mlinar Mandić, kostimografkinja i make up umjetnica Aleksandra Korizma, dirigent i korepetitor Bakir Samardžić, inspicijent Nihad Kapić i inženjer zvuka Momčilo Lađević. Tokom devetomjesečne edukacije ansambl djece vodile su mentorica glume i scenskog pokreta Irma Alimanović i mentorice pjevanja Irma Mulić i Ajsela Zoronjić. Vizualni identitet predstave osmislila je Agencija Komitet.

Predstava je društveno-odgovornog karaktera, a svojom tematikom skreće pažnju na ugroženu kategoriju djece bez roditeljskog staranja, s ciljem da svojom univerzalnom pričom o siromašnom dječaku skrene pažnju na današnju djecu, koja su sve više prepuštena lošem društvu i otuđenosti.

Reprizna igranja finansijski su podržali Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Izvor: urbanmagazin.ba