Mreža za izgradnju mira: Međunarodni dan mira kao podsjetnik da mir gradimo svakodnevno

Sarajevo, 21.09.2022. Organizacije i škole iz BiH organizirale su na desetine različitih aktivnosti u okviru Sedmice izgradnje mira, koja se u BiH obilježava u periodu od 19-25. septembra 2022. godine. Članice Mreže za izgradnju mira povodom Međunarodnog dana mira, 21. septembra 2022, podsjećaju na ovaj bitan datum, ali i na to da mir zapravo gradimo svaki dan.

U znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama 21. septembra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mira. Dan mira je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine, a njegov značaj je potvrđen 2001. godine, kada je Rezolucijom Ujedinjenih nacija 21. septembar određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini. Svake godine Mreža za izgradnju mira povodom Međunarodnog dana mira potiče sve pojedince_ke, organizacije i institucije da podijele poruku mira kroz svoje aktivnosti, ali i da je pokažu svojim primjerom i djelovanjem u svakodvenom životu.

Iz Mreže za izgradnju mira poručuju: “Međunarodni dan mira predstavlja jedan od najznačajnijih datuma koji obilježavamo na godišnjem nivou. Mir je naša temeljna vrijednost, u samom  je imenu naše organizacije, vodilja je u našem radu, ali i princip kojem težimo i koji želimo poticati kod drugih.”

Od svog osnivanja Mreža mira ovaj značajni datum obilježava Sedmicom izgradnje mira. Organizacije, pojedinci i pojedinke, pokreti i institucije, obrazovne ustanove iz cijele BiH, organiziraju različite aktivnosti sa zajedničkim ciljem da pošalju poruke mira, ali i da na djelu pokažu ono na čemu Mreža mira počiva – Pozitivan i održiv mir možemo graditi samo zajedno i u solidarnosti. Mreži mira iznimnu radost donosi sve veće interesovanje i učešće obrazovnih ustanova, kako osnovnih i srednjih škola i univerziteta iz cijele BiH, tako i predškolskih ustanova koje su ove godine uzele učešće u Sedmici izgradnje mira. Na ovaj način kod mladih generacija rađa se motivacija i želja da učestvuju u izgradnji boljeg društva za sve, uči ih se da njeguju pozitivne vrijednosti, što budi nadu da će buduće generacije nastaviti rad na izgradnji mira koji su započele generacije prije njih.

Međunarodni dan mira je podsjetnik da se odgovornost i snaga za izgradnju i očuvanje mira nalaze u svakoj osobi, da svako od nas ima svoju ulogu u ovom procesu, koja je značajna, a ovo svojim djelovanjem pokazuju organizacije, škole, aktivisti i aktivistkinje iz BiH. Mreža za izgradnju mira poziva sve da se priključe Sedmici izgradnje mira i posjete planirane akivnosti, te podsjeća da, iako se Dan mira obilježava jedanput u godini, mir gradimo svaki dan.

Stoga, svi i sve smo dužni_e da svaki dan zajedno i sistemski gradimo održivi mir jer doprinos svih nas je neophodan za život u državi gdje se međusobno cijenimo, prihvatamo i poštujemo, vrednujemo sve naše razlike kao bogatstva koja nas oplemenjuju i spajaju, njegujemo dijalog i zajedno gradimo ljepšu budućnost za  generacije koje dolaze, ali i sadašnjost za sve nas koji je živimo. Izgradnja održivog i pozitivnog mira je potrebna da bismo učili jedni od drugih, živjeli jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih.

Mreža za izgradnju mira je koalicija koja okuplja 220 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir.

Kontakt podaci:

Za više informacija obratite se Maidi Zagorac,  ispred Udruženja Mreža za izgradnju mira, kontakt podaci su: e-mail maida.zagorac@mreza-mira.net, broj telefona: 061 489833.

Za više informacija o Mreži za izgradnju mira posjetite www.mreza-mira.net.

Izvor: mreza-mira.net