Kalendar aktivnosti povodom Sedmice izgradnje mira

Međunarodni dan mira obilježava se 21. septembra, u znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama širom svijeta. Ovaj bitan datum je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine. Dvadeset godina kasnije, 2001. godine, Rezolucijom Ujedinjenih nacija 21. septembar određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini, čime je potvrđen značaj obilježavanja ovog bitnog datuma. Svake godine na ovaj dan se posebno potiče sve pojedince, organizacije i nacije da podijele poruku mira kroz svoje djelovanje, ovog dana ujedinjuju se svi svakodnevni napori mirovnjaka i mirovnjakinja širom svijeta, pa tako svoh onih koji mir grade i u Bosni i Hercegovini.

Izgradnja mira ne završava prestankom konflikta, ona je povezana sa svakim aspektom naših života. Stoga, Mreža za izgradnju mira svake godine ovaj značajni datum obilježava Sedmicom izgradnje mira. Ove, 2022. godine Sedmica mira traje od 19-25. septembra. Mreža za izgradnju mira pozvala je različite organizacije, škole, pojedince i pojedinke, te pokrete i institucije da podijele informacije o aktivnostima koje organiziraju u okviru obilježavanja ove sedmice i Međunarodnog dana mira.

Kao i prethodnih godina, tako i ove Mreža za izgradnju mira će sa svojim članicama obilježiti Međunarodni dan mira nizom aktivnosti, kako u online, tako i u offline sferi. Informacije o aktivostima pronađite u Kalendaru aktivnosti povodom Sedmice izgradnje mira (19-25. septembar). 

Iako pada na 21. septembar, Dan mira zapravo obilježavamo svaki dan, stoga informacije o svojim aktivnostima možete nastaviti slati na e-mail maida.zagorac@mreza-mira.net, a Mreža za izgradnju mira će ih uvrstiti u Kalendar aktivnosti.

Kalendar-aktivnosti-povodom-Sedmice-izgradnje-miraDownload

Izvor: mreza-mira.net

Related Posts

Trening Finansijski menadžment

Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE provodi trening o temi finansijski menadžment koji je od velike važnosti za jačanje organizacijskih kapaciteta. Iako se djelovanje nevladinih organizacija zasniva na plemenitim i društveno korisnim idejama i ciljevima, njihov rad nije imun na probleme koji su svakodnevica savremenog života i poslovnih izazova u smislu izgradnje i provođenja adekvatnog sistema finansijskog upravljanja, putem kojeg se […]

Trening Upravljanje projektnim ciklusom 2022.

Upravljanje projektnim ciklusom nas uči kako da stvari povezujemo u jednu logičku cjelinu, da posložimo korake našeg rada na način da on zaista bude produktivan i smislen. Upravljanje projektnim ciklusom uglavnom vežemo za projekte, ali njegova funkcija je, zapravo, višedimenzionalna, te ga možemo primjenjivati prilikom kreiranja naših strateških planova, u upravljanju ljudskim resursima, ali i u svakodnevnom[…]