“Merhamet“ uručio pomoć za 50 porodica u Bosanskoj Kostajnici čija je imovina stradala u zemljotresu

BOSANSKA KOSTAJNICA, 6. januar –  Delegacija HO „Merhamet“ MDD, koju je predvodio predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac, boravila je danas u Bosanskoj Kostajnici, u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje je posjetila 50 porodica čiji su domovi stradali tokom nedavnog katastrofalnog zemljotresa.

Tim porodicama „Merhamet“ je podijelio 50 prehrambenih paketa i 50 paketa sa sredstvima za higijenu.

Kako je kazao predsjednik HO „Merhameta“ MDD Kenan Vrbanjac, 35 porodica smješteno je kod svoje rodbine, dok je preostalih 15 porodica utočište našlo u Staračkom domu u Grdanovcima, nadomak Bosanske Kostajnice.  

– Željeli smo da pokažemo solidarnost sa porodicama čiji su domovi nastradali u zemljotresu i koje su se sada našle u teškom materijalnoj situaciji. „Merhamet“ je nastojao da im pomogne u skladu sa svojim mogućnostima te da im uruči urgentnu pomoć i na neki način im olakša situaciju – kazao je Vrbanjac. 

Podjeli paketa prisustvovali su direktori “Merhametovih” regionalnih odbora, čelnici “Merhameta” u Bosanskoj Kostajnici te glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u ovom gradu Haris ef. Ahmić.

Prema riječima sekretara Osnovnog odbora “Merhameta” Bosanska Kostajnica Elvina Halilovića, “Merhamet” se u ovom gradu odmah nakon zemljotresa uključio u pomaganju nastradalom stanovništvu, ali i na raščišćavanju i sanaciji oštećenih kuća.

– Zajedno sa volonterima “Merhameta” svakodnevno radimo na sanaciji sitnih oštećenja kuća, kako bismo omogućili porodicama da se vrate u svoje domove – kazao je Halilović.

Osim predsjednika Vrbanjca, u posjeti Bosanskoj Kostajnici bili su generalni sekretar „Merhameta“ Sidik Aždahić i direktori regionalni odbora „Merhameta“ Bihać Alen Prošić, Tuzla Mensura Husanović, Travnik Merzuk Omerdić i Maglaj Sanela Omerović.  

Podsjetimo, “Merhamet” je, nakon katastrofalnog zemljotresa u Hrvatskoj, pokrenuo humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći stanovništvu Petrinje i Gline, koja će trajati do 31. januara ove godine.

merhamet.ba