“Merhamet“ uručio pomoć za 50 porodica u Bosanskoj Kostajnici čija je imovina stradala u zemljotresu

BOSANSKA KOSTAJNICA, 6. januar –  Delegacija HO „Merhamet“ MDD, koju je predvodio predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac, boravila je danas u Bosanskoj Kostajnici, u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje je posjetila 50 porodica čiji su domovi stradali tokom nedavnog katastrofalnog zemljotresa.

Tim porodicama „Merhamet“ je podijelio 50 prehrambenih paketa i 50 paketa sa sredstvima za higijenu.

Kako je kazao predsjednik HO „Merhameta“ MDD Kenan Vrbanjac, 35 porodica smješteno je kod svoje rodbine, dok je preostalih 15 porodica utočište našlo u Staračkom domu u Grdanovcima, nadomak Bosanske Kostajnice.  

– Željeli smo da pokažemo solidarnost sa porodicama čiji su domovi nastradali u zemljotresu i koje su se sada našle u teškom materijalnoj situaciji. „Merhamet“ je nastojao da im pomogne u skladu sa svojim mogućnostima te da im uruči urgentnu pomoć i na neki način im olakša situaciju – kazao je Vrbanjac. 

Podjeli paketa prisustvovali su direktori “Merhametovih” regionalnih odbora, čelnici “Merhameta” u Bosanskoj Kostajnici te glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u ovom gradu Haris ef. Ahmić.

Prema riječima sekretara Osnovnog odbora “Merhameta” Bosanska Kostajnica Elvina Halilovića, “Merhamet” se u ovom gradu odmah nakon zemljotresa uključio u pomaganju nastradalom stanovništvu, ali i na raščišćavanju i sanaciji oštećenih kuća.

– Zajedno sa volonterima “Merhameta” svakodnevno radimo na sanaciji sitnih oštećenja kuća, kako bismo omogućili porodicama da se vrate u svoje domove – kazao je Halilović.

Osim predsjednika Vrbanjca, u posjeti Bosanskoj Kostajnici bili su generalni sekretar „Merhameta“ Sidik Aždahić i direktori regionalni odbora „Merhameta“ Bihać Alen Prošić, Tuzla Mensura Husanović, Travnik Merzuk Omerdić i Maglaj Sanela Omerović.  

Podsjetimo, “Merhamet” je, nakon katastrofalnog zemljotresa u Hrvatskoj, pokrenuo humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći stanovništvu Petrinje i Gline, koja će trajati do 31. januara ove godine.

merhamet.ba

Related Posts

Poziv za učešće na prezentaciji USAID-ovog projekta Snaga lokalnog / Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO AA)

Poziv za učešće na prezentaciji USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO AA) Mreža za izgradnju mira poziva zainteresovane lokalne resursne organizacije (LRO) sa područja Bihaća da učestvuju na prezentaciji i saznaju više o mogućnostima finansiranja koje su dostupne putem USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO/AA). Prezentacija će se održati 16. decembra 2022. godine […]

Svi na skijanje – besplatno skijanje za svako dijete iz SOS Dječijeg sela!

Ovom kampanjom kao zajedničkom inicijativom NLB Banke, KJP ”ZOI'84” OCS i Mastercard-a, a u saradnji sa SOS Dječjim selima u BiH planiramo omogućiti besplatno skijanje za svako dijete iz SOS Dječijeg sela I ove zimske sezone NLB Banka Sarajevo je u suradnji sa Olimpijskim centrom Bjelašnica pripremila pogodnosti za sve skijaše korisnike NLB Mastercard® kartica, ali i posebne pogodnosti[…]