Deset novih kompanija usvojilo Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju

Danas je u prostorijama najvećeg co-working prostora u Bosni i Hercegovini „Tershouse“, deset novih kompanija prihvatilo i usvojilo Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju.

Povelja se sastoji od 15 tačaka koje se tiču sprječavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, te prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.

Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju je uz financijsku podršku Evropske unije razvijena u okviru projekta „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH“, od strane Instituta za razvoj mladih KULT, u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH.

Kompanije koje su danas potpisale Povelju uglavnom se bave razvojem softvera i internetskih tehnologija i najvećim dijelom rade na stranom tržištu. Kako su u zajedničkoj izjavi rekli da inostrano tržište zahtjeva poštivanje ljudskih prava u svim procesima poslovanja, ovakav vid priznanja im znači, a samim tim i olakšava da svoje poslovanje usklade sa principa poslovanja njihovog tržišta. Potpisnice Povelje su: Tershouse d.o.o., Pear Shadow, MKODE d.o.o. Sarajevo, OR SaCode, Ankeboot d.o.o., Light Sail Solution d.o.o., OD UNRAVEL, Aqua Digital BH d.o.o., Ministry of Programming i  Flower Factory d.o.o.

„Veliko nam je zadovoljstvo jer smo se pridružili drugim kompanijama u BiH koje su potpisnice ove Povelje, ali i jer smo mogli ugostiti predstavnike Instituta i naše članice koje su odlučile usvojiti ova načela u poslovanju. Budući da većinom naše članica i mi radimo na internacionalnom tržištu poštivanje ovih principa se podrazumijeva u našem radu, a sada je lijepo da imamo i potvrdu za to“, izjavio je Nermin Šehić, direktor Tershouse d.o.o.

Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju nastala je na bazi vodećih principa Ujedinjenih nacija i prvi je korak ka kreiranju državnog akcionog plana o poštivanju ljudskih prava u poslovnom sektoru. Prije izrade same Povelje, provedeno je istraživanje kako bi se utvrdilo koliko su kompanije uopće svjesne važnosti poštivanja ljudskih prava. Rezultati istraživanja pokazuju da kompanije, posebno male, nisu svjesne da i one svojim poslovanjem mogu ugroziti ljudska prava.

„Odlučili smo se na potpisivanje ove Povelje s obzirom da je to jedno od osnovnih postulata našeg poslovanja, ali i treba biti srž dobrog poslovanja svih kompanija kako u BiH, tako i u svijetu. Izuzetna nam je čast da je Instituta za razvoj mladih KULT uspio implementirati ovakvu inicijativu i Bosni i Hercegovini“, izjavila je Sara Lerota, uposlenica Ministry of Programming.

Kompletan tekst Povelje dostupan je na linku: www.mladi.org/myURL/povelja. Poziv za usvajanje Povelje otvoren je svim preduzećima u BiH koja u svom poslovanju žele poštivati ljudska prava. To je moguće uraditi ispunjavajući upitnik na ovom linku.