Međunarodni dan volontera: Together We Can

Skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine je proglasila 5.12,. Međunarodnim danom volontera.Ovaj dan je prilika za promoviranje volontiranja, ali i prilika za ohrabriti nadležne institucije da podrže volonterske napore i prepoznaju volonterski doprinos u postizanju ciljeva održivog razvoja na svim nivoima unutar države.

Međunarodni dan volontera/ki u 2020. godini se obilježava pod sloganom “Zajedno možemo, kroz volontiranje.”

Godina koja je na izmaku je pokazala da je solidarnost i razumjevanje najvažnije za zajedničku dobrobit. Kada je čitav svijet stao tu su bili volonteri i volonterke koji su, onima koji to ne mogu, pružili podršku izlažući sebe i svoje zdravlje opasnosti. Volontiranje je pokazalo da ne postoje nacije, religije niti bilo kakve razlike u plemenitom cilju pomoći nekome bez neke lične koristi u tome. Institut za razvoj mladih KULT je jedan od inicijatora usvajanja Zakona o volontiranju FBiH, sad već davne 2012. godine. Od tada do danas je prošlo osam godina i pitanje je kako se zakon poštuje u FBiH, a koliko se važeći zakon poštuje u RS-u.Na Međunarodni dan volontera, želimo razgovarati sa predstavnicima ministarstava, organizacijama i volonterima i volonterkama koliko se zakoni poštuju i provode, koje su to prepreke i poteškoće pri primjeni zakona.

Razlozi za diskusiju

U Bosni i Hercegovini trenutno postoje tri važeća zakona o volontiranju, dva entitetska i Brčko distrikt. Zakoni o volontiranju definiraju nadležne institucije koje vode brigu o implementaciji zakona, šta je volontiranje i koje su to obaveze i prava volontera i organizatora volontiranja.

Institut za razvoj mladih KULT u partnerstu sa UN Volonterima, uz podršku Evropske unije, organizira panel diskusiju o volontiranju u BiH sa relevantnim institucijama i organizacijama. Panel diskusija će biti usmjerena na prilike koje nam nude zakoni o volontiranju, kakve su prakse u provedbi tih zakona i koje su prepreke za potpunu provedbu svih zakonskih mehanizama i podrške volontiranju i volonterima/kama u BiH.


Predstavnici ministarstava imat će priliku iz svoje perspektive prikazati šta je to zakon o volontiranju za njih donio i koliko je izazovno sve prenijeti u praksu, dok će predstavnici organizacija prezentirati stvarne potrebe volontera i volonterki koje okupljaju, koji su to njihovi razlozi zbog čega volontiraju, šta su najveći izazovi u radu sa volonterskim programima i kako oni vide postojeće zakonske odredbe i njihovu provedbu.Na događaj će biti pozvana nadležna entitetska ministarstva, predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, međunarodne i lokalne organizacije organizacija koje se bave volontiranjem, volonterski servisi i centri i organizacije koje u BiH okupljaju volontere i volonterke

Događaju mogu prisustvovati svi zainteresovani putem linka: https://zoom.us/…/tJYlf-mpqTsjGNDOZtLXEyMsyxE_S6RBqc0g

fb event