MATURIRALA PRVA GENERACIJA UČENIKA BANJALUČKE MEDRESE: Maturanti Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” defilovali od Ferhadije do Banskog dvora

Sezonu matura ove godine u Banjaluci otvorili su danas maturanti Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” Banjaluka, koji su promovisali prvu generaciju maturanata ove škole.

Učenici su se okupili ispred džamije Ferhadije i svečanim defileom kroz centar grada uputili se u Banski dvor, gdje je organizovana svečana proslava mature.

Foto: preporod.info

Za učenicu generacije ove škole proglašena je Najwa Sebai, koja ističe da su sada, na kraju školovanja, osjećanja pomiješana.

“S jedne strane radost zbog postignutog uspjeha i uzbuđenje radi susreta sa novim životnim izazovima, a s druge strane tuga i žal koja budi rastanak sa našom medresom. Iako su u suštini četiri godine zapravo duži vremenski period, sada, osvrćući se na njih, shvatila sam koliko zapravo vrijeme brzo prolazi. Zajedno smo prošli bezbroj trenutaka, onih lijepih, kao i onih manje lijepih. Međutim, sve je to stalo u jedan trenutak koji svi vjerno čuvamo”, kaže ona.

Svoje školovanje će pamtiti po pozitivnim osjećanjima, vedrini i radosti koje nikad nije manjkalo u razredu.

“Neizbježno je spomenuti i podršku naših profesora i profesorica, koji su mudrim savjetima zauvijek ostavili trag na naša srca”, ističe Najwa.

Biranje novog životnog puta, odnosno izbor fakulteta, uvijek pada teško, jer postoji strah od donošenja pogrešne odluke. Kako ističe, savjeti roditelja i profesora su joj pomogli u donošenju odluke.

“Ono što smo naučili kroz ovu medresu jeste da nas vjera uči da budemo proaktivni i korisni društvu u kojem se nalazimo. Samim tim,

svojim izborom željela sam da usmjerim svoj potencijal u ono što će biti korisno kako meni, tako i našoj zajednici, stoga sam izabrala da se bavim prirodnim naukama”, istakla je ona.

Ministarka prosvjete i kulture Željka Stojičić uputila je najiskrenije čestitke direktoru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini gospodinu Murisu Spahiću, svim nastavnicima i učenicima povodom promocije prve generacije maturanata ove škole.

Izvor: nezavisne.com

Izvor: valterportal.ba