Registracija novih polaznika i polaznica za “Malu školu izgradnje mira”

Dragi mirovnjakinje i mirovnjaci, novi ciklus “Male škole za izgradnju mira” počinje 30.03.2020. godine. Registracija novih polaznika i polaznica je u toku, zauzmite svoje mjesto. Datum početka i kraja škole: 30.03.2020. – 18.05.2020.

„Mala škola za izgradnju mira“ je obrazovna on-line platforma, koja pruža mogućnost svim zainteresiranim građanima i građankama da steknu znanja o društvenim procesima u postkonfliktnim društvima, kakvo je i Bosna i Hercegovina.

MŠIM je u formi on-line edukacije, što podrazumijeva da učesnici pohađaju školu preko svog PC-ja, prijenosnog računala, tableta ili mobitela i mogu pristupiti školi u svako doba i na svakom mjestu za vrijeme njenog trajanja. On-line edukacija je učenje koje je potpuno prilagođeno suvremenom načinu života tj. nije vezano za mjesto i vrijeme i ne zahtijeva posebno informatičko znanje.

Polaznici MŠIM na svom računalu gledaju i slušaju izlaganje predavača. Također, MŠIM kroz svoj koncept omogućava i interaktivno učenje sa podrškom on-line mentora putem foruma, gdje učesnici mogu postavljati pitanja o izrečenom sadržaju, diskutirati o istom sa drugim učesnicima škole i predavačima. Forum također pruža mogućnost, da učesnici razgovaraju sa predavačima i u slučaju ako se njihova mišljenja razlikuju od koncepta koji je predstavio predavač. Ovo otvara mogućnost za konstuktivan dijalog, koji MŠIM podržava i pozdravlja.

Škola traje pet sedmica i sadrži osam tematskih cjelina koje govore o izgradnji mira iz različitih teorijskih i praktičnih perspektiva.

Tematske cjeline su:
▪ Kultura mira, prof.dr. Nerzuk Ćurak
▪ Izgradnja mira i transformacija konflikta, prof.dr. Zlatiborka Popov Mončinović
▪ Mir i socijalni pokreti, Aleksandra Letić
▪ Mediji i izgradnja mira, Emil Karamatić
▪ Uticaj društevnih mreža u procesima pomirenja, Almir Panjeta
▪ Uloga religije i izgradnja mira, Azra Ibrahimović, prof.dr. Mario Bernardić, Radivoje Krulj, Elma Softić Kunitz
▪ Edukacija za mir, prof.dr. Nerzuk Ćurak
▪ Izgradnja identiteta za pomirenje, mr.sc. Marko-Antonio Brkić

„Mala škola za izgradnju mira“ će polaznicima omogućiti da slušaju predavanja profesora i profesorki koji će kao iskusni graditelji i graditeljke mira, kroz osam tematskih cjelina u ukupnom trajanju od pet sedmica/tjedana govoriti o izgradnji mira iz različitih teorijskih i praktičnih perspektiva. Svaka tematska cjelina čini jedan predmet koji sadrži 5 kratkih predavanja. Na kraju perioda od pet sedmica/tjedana, učesnici i učesnice će imati rok od 14 dana da predaju završni esej na odabrane teme, nakon čega će im se dostaviti certifikat o završenoj on-line „Maloj školi za izgradnju mira“. Najbolji eseji će biti i nagrađeni.

Više informacija.