Lokalne fondacije podržale 46 projekata u Zenici, Bijeljini i Sarajevu

Sastanak lokalnih fondacija iz Bosne i Hercegovine i Trag fondacije, održan tokom mjeseca marta u Bijeljini, bio je prilika za sumiranje utisaka povodom dosadašnjeg napretka, prisjećanje svih značajnih momenata, ali i slavljenje dosadašnjih uspjeha i rasta lokalnih fondacija iz Bijeljine, Sarajeva i Zenice. 

Intenzivan put od neformalnih grupa osoba koje povezuje entuzijazam i želja da doprinesu razvoju svoje lokalne zajednice, do prve pravno registrovane lokalne fondacije u BiH – Lokalne fondacije Bijeljina, obilježio je program “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!” u BiH. U trenutnoj fazi razvoja, gdje se lokalne fondacije iz Zenice i Sarajeva nalaze pred okončanjem procesa pravne registracije, lokalne fondacije iz BiH postaju intenzivnije prepoznate kao resurs centri svoje lokalne zajednice – mjesto susreta svih onih koji njeguju ljubav prema svom kraju, a imaju želju da budu dio njegovog napretka.

Vrijedni i kontinuirani rad sa sugrađanima i sugrađankama, predstavnicima kompanija, malih i srednjih preduzeća, lokalnih biznisa, dijasporom, ali i velikim međunarodnim korporacijama, u protekle dvije godine, rezultirao je iznosom od prikupljenih 27,120 eura, koji je, dupliran od Trag fondacije, i vraćen u zajednice. Od svog osnivanja, lokalne fondacije su imale priliku da organizuju dva javna konkursa u okviru svojih zajednica. Sredstva su nakon šest javnih konkursa, na koje je stiglo 245 prijedloga projekata, usmjerena na podršku za provođenje 46 malih lokalnih projekata i inicijativa, koje su podržane u ukupnom iznosu od 55,395.51 eura

Podrška lokalnih fondacija odabranim projektima potakla je iskru uređenja zajedničkih javnih prostora, uzdizanje i oživljavanje umjetnosti i kulture u ovim lokalnim zajednicama, učenje i rast kroz nauku i obrazovanje, zbližavanje kroz sport i rekreaciju, ali i povezivanje kroz rad na ljudskim pravima, lokalnom razvoju i zaštiti životne sredine. Nakon dvije godine, motivacija ljudi okupljenih oko lokalnih fondacija nastavlja da jača i razvija se kroz njegovanje i osluškivanje potreba i mogućnosti svakog kutka svoje lokalne zajednice. Najznačajniju motivaciju lokalnim fondacijama, ali i svim onima koji ih podržavaju, donose uspjesi podržanih projekata, podrška i povjerenje zajednice, te kontinuirane donacije, pogotovo one ponovljene.

 Osvrt na dosadašnji put, bio je dodatna motivacija za planiranje budućih fandrejzing i grantmejking aktivnosti, intenzivnijeg uključenja u sve tokove lokalne zajednice i planiranje strategije razvoja lokalnih fondacija za naredni period. Godina 2024. donosi mnoštvo zanimljivih događaja, jačanja postojećih i pokretanje novih saradnji sa ključnim akterima lokalnog razvoja. Najbitnije ostaje nepromijenjeno, male komšijske inicijative i ideje u Sarajevu, Zenici i Bijeljini očekuje prilika da ostvare podršku koja im je potrebna da svoju zajednicu unaprijede, jer lokalne fondacije nastavljaju sa podrškom neformalnim grupama građana i lokalnim organizacijama u svojim zajednicama.