Komisija jednoglasno prihvatila inicijativu: Abdulah Sidran dobit će ulicu u Sarajevu

Nakon što je porodica rahmetli Abdulaha Sidrana dala saglasnost za inicijativu da ulica Jezero bude preimenovana u ulicu Abdulaha Sidrana, danas, 29. aprila, Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Kantona Sarajevo jednoglasno je prihvatila inicijativu.

“Time smo započeli proceduru davanja ulice po rahmetli Abdulahu Sidranu”, izjavio je sarajevski političar Redžo Lemezan, koji je i pokrenuo incijativu da veliki Sidran dobije svoju ulicu u Sarajevu.

Podsjetimo, Abdulah Sidran nije bio samo pjesnik, prozaik i filmski scenarist, već istinski kulturni ambasador Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Rođen u Sarajevu 2. oktobra 1944., Sidran je svojim djelima obogatio literarnu i filmsku scenu te ostavio dubok i neizbrisiv trag u kulturnom naslijeđu našeg grada i zemlje. U književnosti se Sidran javio šezdesetih godina, ističući se kao pjesnik i prozaik generacije koja je obilježila kulturni pečat Sarajeva. Nagrađivan je brojnim književnim i društvenim priznanjima za svoje izuzetno stvaralaštvo, uključujući Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva i Godišnju nagradu Udruženja književnika BiH.

Poznat je po svojoj knjizi poezije Sarajevski tabut, koja je nagrađena prestižnom “Nagradom slobode” PEN-centra Francuske. Njegove pjesme su prevođene na mnoge jezike i objavljivane širom svijeta, što dodatno svjedoči o globalnom utjecaju njegove književnosti. Sidran je također ostavio dubok pečat u filmskoj umjetnosti kao scenarist nekih od najpoznatijih filmova u ex-jugoslavenskoj kinematografiji, uključujući Sjećaš li se Dolly Bell? i Otac na službenom putu.

Njegovi filmski radovi osvojili su brojne nagrade i priznanja te su doprinijeli međunarodnom priznanju bosanskohercegovačke kinematografije. Osim svojih književnih i filmskih dostignuća, Sidran je bio aktivni član intelektualne zajednice Sarajeva, predavač na tribinama i urednik različitih listova i časopisa. Njegova angažiranost u intelektualnom životu grada bila je od neprocjenjive važnosti za kulturni razvoj Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

“Stoga, smatramo da bi preimenovanje ulice u Sidranovu ulicu bilo prikladno priznanje za ovog velikog književnika i umjetnika, te trajni spomen na njegov izuzetan doprinos kulturi i umjetnosti našeg grada i države. Uvažavajući sve navedeno, molimo vas da ozbiljno razmotrite ovu inicijativu i da podržite prijedlog za preimenovanje ulice Jezero u Sidranova ulica”, izjavio je ranije Lemezan.

Izvor: radiosarajevo.ba