Probijen tunel Novi dug 900 metara: “Prevažan projekat, presretni smo”

Tunel Novi na magistralnoj cesti M6.1, dijelu mostarske južne obilaznice, danas je svečano probijen

Tunel Novi dug je 900 metara, a vrijednost ugovorenih radova iznosila je nešto više od 25 miliona maraka.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić izrazila je zadovoljstvo ovim činom navodeći kako je ovo bio jedan od najzahtjevnijih dijelova na dionici projekta mostarske južne obilaznice.

– Napokon smo došli do ovog trenutka, čestitam cestama FBiH, ali i izvođaču radova i nadzoru. Južna obilaznica je jedan od najvažnijih prometnih projekata je izmješta prometi iz urbanog dijela grada i povećava sigurnost prometa, prenosi N1.

Vlada FBiH stoji uz ovaj projekat i mi smo u budžetu za 2024. godinu osigurali dostatna sredstava za sadašnje i buduće radove. Apelujemo Gradu Mostaru da još ambicioznije krenu u eksproprijaciju da možemo dalje nastaviti s ovim projektom prema Rodoču – kazala je Katić.

Direktor Cesta Federacije BiH Ljubo Pravdić kazao je kako su svi sretni zbog ovog trenutka. Napomenuo je da se ovaj projekat finansira i iz sredstava EBRD-a.

– Skupa s tunelom radi se i servisni tunel dužine 780 metara za evakucije koji je udaljen 25 metara u ovoj sjevernoj padini, ima tri poprečna izlaza i veze s ovim tunelom. Očekujemo da će u  januaru 2025. godine ovo sve biti završeno – naveo je Pravdić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je za Grad Mostar ovo prevažan infrastrukturni projekat.

– Osigurat će da u Mostaru ne viđamo gužve i kamione koji oštećeuju ceste. Završetkom ovog projekta dobit će smisao i pojekt industrijske zone Miljevići. Presretan sam zbog ovog čina. Imali smo izazovne imovinske odnose, ali ide poprilično dobro. Veselimo se – kazao je Kordić.

Na izgradnji tunela bila su angažirana poduzeća Hering iz Širokog Brijega te Azvirt iz Azerbajdžana.

Izvor: faktor.ba