Kula Gorica Zenica: Obilježavanje godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana

Eko-etno arheološko Udruženje Kula Gorica Zenica i ove 2023. godine planira obilježiti godišnjicu potpisivanja Povelje Kulina bana (834).

Dio plana-projekta iz kulture je i promocija srednjovjekovnog pisma Bosančice koju realizujemo uz pomoć naša dva člana udruženja koji u svojim školama (prosvjetni su radnici) kroz vannastavne aktivnosti realizuju kurs Bosančice.

Željeli bi smo da nakon stečenog znanja djeci-polaznicima MALE ŠKOLE BOSANČICE dodjeli i DIPLOME uz prisustvo medija, da bi promovisali srednjovjekovno pismo i jedan od najznačajnih datuma značajnih za Bosnu i Hercegovinu, kada je Kulin ban napisao Povelju (29.8. 1189. god.) i u njoj je spomenuto ime naše zemlje Bosne,,….ja ban bosanski Kulin… ” Dodjele Diploma su planirane do kraja marta 2023. godine.

U dvije osnovne škole u Zenici i u osnovnoj školi u Jablanici organizujemo malu školu Bosančice.

Plan je da do kraja ovog mjeseca dodjelimo diplome polaznicima – djeci u osnovnim školama u Zenici, a u Jablanici će polaznici dobiti diplome 28.8. kada naši biciklisti budu vozili kroz Jablanicu na putovanju u čast Dana potpisivanja Povelje Kulina bana Zenica – Dubrovnik.

Plan je da dvoje najboljih polaznika male škole Bosančice budu nagrađeni putovanjem u Dubrovnik sa noćenjem u Neumu i posjetom Državnom Arhivu u Dubrovniku gdje se čuva jedan od originala Povelje, dan kasnije zajedno sa organizatorima Udruženja Kula Gorica Zenica i biciklistima.

Izvor: zenicablog.com