Kako započeti vlastiti biznis?

U vremenu kada se svakodnevno susrećemo sa nedostatkom radnih mjesta na tržištu rada, kada stopa nezaposlenosti svakim danom raste i ne naziru se tendencije da će se po tom pitanju nešto promijeniti, veoma je značajno da svaki pojedinac razmisli šta može uraditi po tom pitanju. Neki su već odlučili da idu preko granice i ostvare se u razvijenim zemljama, ali još uvijek je veliki broj onih koji ostaju tu gdje jesu i «čekaju» posao, koji će biti u skladu sa završenim stepenom obrazovanja i stečenim kompetencijama.  Zna se desiti da takav posao iz snova nikada ne dođe. I šta onda? Treba li klonuti? Ne. 

Po meni, posao se ne čeka na birou. Posao se kreira, osmisli, registruje i realizuje. I živi… 

Piše Adisa Tufo

Je li lako? Nije. Je li ovo pravo vrijeme? Jeste. Uvijek je pravo vrijeme da čovjek živi svoj san. 

Kako san, pretvoriti u biznis plan?

Sigurno postoji nešto na tržištu čijim kvalitetom niste zadovoljni, vi biste to mogli i znali bolje. Ili uopće ne postoji nešto (proizvod ili usluga), a pouzdano znate da bi bilo potrebno da se ponudi u vašem okruženju ili bilo gdje (tržište je odavno postalo globalno). Krenite od toga i napišite, da napišite ili natipkajte cijelu svoju priču, od sadašnjeg trenutka pa sve do realizacije. Pišite čak i o onome što će se desiti kasnije, kako će vaš posao rasti, kako će svi željeti da kupe to što vi nudite, kako će i konkurencija učiti od vas. Maštajte, budite maksimalno kreativni. Sigurno postoji to “nešto”…

Kad sve napišete na papir, onda razmislite o resursima. Realnim resursima koje imate da pokrenete taj posao. Nebitno je da li će biti registrovan kao obrt ili privredno društvo, ali je bitno da bude registrovan i da krene. Naravno, ne može preko noći. Vaši su resursi ograničeni. Uvijek su na početku ograničeni. 

Kad ih do kraja definište, kad uradite SWOT analizu svoje ideje i sebe sa pozicije sadašnjeg trenutka, a usmjerene ka vašem “snu” znaćete tačno gdje se nalazite i nekako će vam se put sam posložiti. 

Kad spoznate šta sve imate, a uglavnom imate više nego što mislite, vaša motivacija će rasti. Iskoristite tak momenat. I nastavite sa radom. 

Velika vjerovatnoća je da nemate dovoljno novca. I to je sasvim uredu. Ima neko drugi, a on nema ideju. Nađite jednog partnera ili više njih, samo krenite… Neke ćete stvari naučiti u procesu. Nikako se ne može sve znati odmah. 

Šta je još bitno da znam?

Analiza tržišta, analiza konkurencije, marketing strategija, analiza pretpostavljenih prihoda i rashoda – sve su nezaobilazne stavke u planu koji kreirate. I sve su povezane. Nikako ih nemojte preskočiti. 

San je san, sve dok se ne napiše, a kad se napiše on više nije san – postao je biznis plan. Vaš prvi biznis plan, koji ćete korak po korak – materijalizovati.

Samo jedna stvar može biti prepreka u ostvarenju vašeg sna. I ona je u vama. To su vaša ograničavajuća uvjerenja zbog kojih se bojite napraviti prvi korak. Malo ko vas podržava i osjećate se usamljeno. Kažu da nije pravo vrijeme… Radite na sebi, mijenjajte uvjerenja.  Svako vrijeme ima svoje prednosti. Svaki poduzetnik je jednom napravio nesiguran “prvi korak”. 

Ti ljudi sada žive od svoga rada, kreiraju svoj radni dan, zarađuju koliko im treba i prilično su neovisni. Uz sve to zapošljavaju, pune budžete i utiču na bruto nacionalni dohodak svoje zemlje. Isto možete i vi…

Adisa Tufo, autorica teksta

Kolumna objavljena na portalu www.ladiesin.ba .

PODUZETNICE.BA