Kako napraviti poslovni plan: Metoda 10 pitanja

Da bismo mogli da damo sveobuhvatan odgovor na pitanje što je biznis plan, potrebno je njegovu ulogu sagledati iz različitih uglova.

Najjednostavnije rečeno, biznis plan je pisani dokument, kojim se definiraju ciljevi, aktivnosti i potrebni resursi, a koji poduzetnici ili menadžeri u poduzećima izrađuju najčešće za potrebe pokretanje novog biznisa, proširivanja postojećih poslovnih aktivnosti ili dobivanje kredita u banci. Suštinski promatrano, poslovni plan omogućava određivanje prioriteta poslovanja, kao i sagledavanje unutrašnjih problema i korištenje šansi na tržištu.

Kao interni dokument, biznis plan primarno služi rukovodstvu poduzeća da analizira trenutno stanje u kojem se poduzeće nalazi, definira korake koje treba poduzeti da bi se situacija poboljšala, kao i da prati realizaciju planiranih poslovnih aktivnosti.

Kao eksterni dokument, poslovni plan služi bankama ili potencijalnim investitorima za donošenje odluke hoće li uložiti svoj novac u poduzeće ili ne.

Kako bismo bolje shvatili što je biznis plan i čemu služi, u nastavku ćemo malo detaljnije razmotriti definicije, vrste i obrasce biznis plana.

Kako napraviti biznis plan kroz metodu ‘10 pitanja’, pogledajte u videu.

manager.ba

Related Posts

Drugi javni poziv za prijave lokalnih ekoloških akcija

U okviru trogodišnjeg projekta “Misli o prirodi” koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz potporu Švedske, Udruženje građana Fojničani (UGF), u suradnji i uz podršku općina Maglaj, Usora, Zavidovići i Žepče, raspisuje: Drugi javni poziv za prijave lokalnih ekoloških akcija na području navedenih općina koje pokriva “Eko HUB Maglaj”. U okviru ovog drugog, od ukupno […]

[Bosna i Hercegovina] Otvoren konkurs za program “Fondacija našeg kraja”

Trag fondacija, uz podršku fondacije C.S. Mott i Porticus fondacije, pokreće program “Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!” sa ciljem da podstakne osnivanje lokalnih fondacija u Bosni i Hercegovini.  Konkurs “Fondacija našeg kraja” osmišljen je kao inkubator za lokalne fondacije, koji će vam pružiti informacije, mentorstvo, poznanstva, a nakon samostalno prikupljenog prvog fonda, i dodatna finansijska sredstva[…]