Kako napraviti poslovni plan: Metoda 10 pitanja

Da bismo mogli da damo sveobuhvatan odgovor na pitanje što je biznis plan, potrebno je njegovu ulogu sagledati iz različitih uglova.

Najjednostavnije rečeno, biznis plan je pisani dokument, kojim se definiraju ciljevi, aktivnosti i potrebni resursi, a koji poduzetnici ili menadžeri u poduzećima izrađuju najčešće za potrebe pokretanje novog biznisa, proširivanja postojećih poslovnih aktivnosti ili dobivanje kredita u banci. Suštinski promatrano, poslovni plan omogućava određivanje prioriteta poslovanja, kao i sagledavanje unutrašnjih problema i korištenje šansi na tržištu.

Kao interni dokument, biznis plan primarno služi rukovodstvu poduzeća da analizira trenutno stanje u kojem se poduzeće nalazi, definira korake koje treba poduzeti da bi se situacija poboljšala, kao i da prati realizaciju planiranih poslovnih aktivnosti.

Kao eksterni dokument, poslovni plan služi bankama ili potencijalnim investitorima za donošenje odluke hoće li uložiti svoj novac u poduzeće ili ne.

Kako bismo bolje shvatili što je biznis plan i čemu služi, u nastavku ćemo malo detaljnije razmotriti definicije, vrste i obrasce biznis plana.

Kako napraviti biznis plan kroz metodu ‘10 pitanja’, pogledajte u videu.

manager.ba