Kako napraviti poslovni plan: Metoda 10 pitanja

Da bismo mogli da damo sveobuhvatan odgovor na pitanje što je biznis plan, potrebno je njegovu ulogu sagledati iz različitih uglova.

Najjednostavnije rečeno, biznis plan je pisani dokument, kojim se definiraju ciljevi, aktivnosti i potrebni resursi, a koji poduzetnici ili menadžeri u poduzećima izrađuju najčešće za potrebe pokretanje novog biznisa, proširivanja postojećih poslovnih aktivnosti ili dobivanje kredita u banci. Suštinski promatrano, poslovni plan omogućava određivanje prioriteta poslovanja, kao i sagledavanje unutrašnjih problema i korištenje šansi na tržištu.

Kao interni dokument, biznis plan primarno služi rukovodstvu poduzeća da analizira trenutno stanje u kojem se poduzeće nalazi, definira korake koje treba poduzeti da bi se situacija poboljšala, kao i da prati realizaciju planiranih poslovnih aktivnosti.

Kao eksterni dokument, poslovni plan služi bankama ili potencijalnim investitorima za donošenje odluke hoće li uložiti svoj novac u poduzeće ili ne.

Kako bismo bolje shvatili što je biznis plan i čemu služi, u nastavku ćemo malo detaljnije razmotriti definicije, vrste i obrasce biznis plana.

Kako napraviti biznis plan kroz metodu ‘10 pitanja’, pogledajte u videu.

manager.ba

Related Posts

Aktivizam mi je spasio život

Merima Osmanović, predsjednica Udruženja mladih „Trik“ Kalesija Kad je kao sedmogodišnja djevojčica doživjela nesreću u kojoj je pretrpjela udar struje, usljed čega je doživjela kliničku smrt i bila u komi 48 sati, sa procijenjenih 80% invalidideta niko u porodici, pa ni sama, nije vjerovala u svijetlu budućnost za sebe. Zbog ovog izrazito teškog perioda djetinjstva, Merima Osmanović […]

Projekat “Hollywood u svakom selu”

 Projekcijom filma okončan je projekat “Hollywood u svakom selu” podržan od Fondacije tuzlanske zajednice. U okviru projekta “Borba protiv pandemije Covid 19 kroz filantropiju i solidarnost” Udruženje mladih “Baum” pripremilo je i uz podršku Fondacije uspješno reliziralo online kampanju prikupljanja novca na platformi doniraj.ba. Projekat “Hollywood u svakom selu” bio je prilika da se filmska umjetnost približi[…]