[JAVNI KONKURS] „Niko gladan. Niko sam“: Pjesmom pokreni promjenu!

U okviru projekta Pravni okvir za filantropiju, koji finansira USAID, otvoren je konkurs za himnu inicijative “Niko gladan. Niko sam.”.

⏱️ ROK ZA PRIJAVLJIVANJE: 21.06.2022 – 21.07.2022.

U sklopu kampanje #NikoGladanNikoSam, koja je dio projekta Pravni okvir za filantropiju koji provodi Fondacija Mozaik zajedno sa partnerskim organizacijama (Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku USAID-a, otvoren je konkurs za himnu ove inicijative. 

U Bosni i Hercegovini danas ima najmanje 60 javnih kuhinja, od kojih je jedna za bebe i jedna za djecu sa invaliditetom, u kojima se hrani najmanje 16.800 ljudi. U isto vrijeme, prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija, u BiH se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane.  

Uhvatila te je jeza od ovih brojki i informacija? Onda nastavi da čitaš i vidi kako možeš da se uključiš! 

Cilj ovog konkursa je da informiše i zainteresuje sve građanke i građane u Bosni i Hercegovini o problemu uništavanja hrane, koja može biti donirana javnim kuhinjama. Želimo promijeniti zakon i napraviti sistem tako da se na donacije hrane ne plaća porez na dodatnu vrijednost (PDV). Na taj način želimo da osiguramo da niko u BiH ne bude gladan, pa ćeš učešćem na konkursu dati svoj doprinos ovoj incijativi! 

Zato tražimo kreativne osobe, željne izazova i pozitivnih promjena u našem društvu! Ako želiš pomoći ljudima u potrebi, koji se sigurno nalaze i u tvojoj okolini, pozivamo te da uzmeš učešće u konkursu i osmisliš tekst i muziku za kampanju „Niko gladan. Niko sam. Spasimo hranu, donirajmo je!“

Saznaj više o ovom problemu i predloženom rješenju u lonac online zajednici na Niko gladan. Niko sam.


📜 Kriteriji za učešće u ovom konkursu su:

 • Da su muzički bendovi ili autori i autorice bosanskohercegovački građani i građanke stariji od 18 godina,
 • Himna treba biti isključivo na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Himna na engleskom jeziku neće biti uzeta u razmatranje,  
 • Uzeće se u razmatranje samo snimak dobre kvalitete,
 • Svaka osoba koja učestvuje u konkursu može poslati po jedan prijedlog himne,  
 • Himna mora biti originalno autorsko djelo,
 • Autori i autorice su lično odgovorni za eventualna kršenja autorskih prava,
 • Fondacija Mozaik ne snosi odgovornost za eventualna kršenja autorskih prava,
 • Učešćem u konkursu, autorice i autori daju sva prava na korištenje ovog autorskog djela Fondaciji Mozaik bez vremenskog i teritorijalnog ograničenja, a što će biti regulisano Ugovorom o autorskom djelu. Ustupanje prava na daljnje korištenje Fondaciji Mozaik je bez naknade,  
 • Eliminatorni uslovi: jezik i stil autorskog djela ne smije sadržavati uvredljiv jezik, psovke i pogrdne nazive. 

🏆 Proces proglašenja pobjednika ili pobjednice:

 • Prijedlozi koji prođu prvi eliminacijski krug, u odnosu na kriterije za učešće, će biti javno prezentirati i dostupni za glasanje u lonac online zajednici. Svi registrirani članovi i članice će moći dati svoj glas favoritu. Period za dostavu autorskih djela je 21.6.2022. do 21.7.2022, nakon čega slijedi javno glasanje. Period javnog glasanja je 27.7.2022. do 7.8.2022. u 14h. Proglašenje pobjednice ili pobjednika je 8.8. u 12h!
 • Nakon javnog glasanja 3 autorska djela sa najviše glasova će biti prezentirana Stručnoj komisiji koja će proglasiti pobjednika ili pobjednicu, odnosno himnu kampanje “Niko gladan. Niko sam” 8.8.2022. tačno u podne!
 • Autorice ili autori pobjedničke himne dobiće iznos od 1.500 KM (neto) i mogućnost za profesionalno snimanje i produkciju u muzičkom studiju.  
  Pobjednička himna će se koristiti tokom trajanja kampanje „Niko gladan. Niko sam“, promovisati i emitirati na društvenim mrežama i medijima.  

🚶 Za prijavu na konkurs, prati sljedeće korake:

 • kreiraj profil u lonac zajednici na Registruj se,  
 • klikni na Prijavi se,
 • pošalji tekst himne kao doc ili docx dokument i demo snimak himne kao mp3 ili mp4 dokument u naznačena polja. 

Konkurs je otvoren od 21.6. do 21.7.2022. godine. Prijedlozi koji prođu prvi krug selekcije, u odnosu na kriterije za učešće, će biti javno prezentirati i dostupni za glasanje u lonac online zajednici. 

Ako imaš pitanja, piši nam u loncu! U slučaju tehničkih problema, piši lonac IT podršci u donjem desnom uglu. ☁️

Radujemo se tvom učešću jer samo zajedno možemo dovesti do pozitivnih društvenih promjena. Sretno!  

Pravo učešća na konkursu ili konkursima nemaju zaposlenici i zaposlenice Fondacije Mozaik kao ni zaposlenici i zaposlenice partnerskih organizacija na programu „Pravni okvir za filantropiju“ , te njihovi članovi i članice uže porodice. Biće uvažene samo prijave poslate kroz lonac zajednicu. 
Fondacija Mozaik zadržava pravo na prekid, promjenu pravila i uslova učešća na javnom konkursu.

Izvor: lonac.pro

Related Posts

U Janji na vakufskoj parceli proizvedeno 47 tona pšenice

Medžlis Islamske zajednice Janja od 2014. godine realizuje projekt unapređenja vakufske imovine s ciljem da se na toj imovini zasiju poljoprivredne kulture. Ovih dana je završena žetva pšenice na vakufskim parcelama, a ovogodišnji prinos iznosi 47 tona. Hafiz Omer-ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja, kazao je za Fenu da je taj projekt jedan od dokaza […]

Gradski prevoz u Banja Luci neće biti obustavljen

On je dodao da je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković obećao da će potpisati subvencije. Mijić je naglasio da su za sada dogovorene subvencije za sedmi mjesec, te napomenuo da prevoznici ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je da se subencioniše dio nerentabilnih gradskih linija, kao i prigradski saobraćaj. Prema Mijićevim riječima, prema aktuelnom cjenovniku, mjesečna[…]