Iskoristi bespovratna sredstva za ulaganja iz dijaspore u Općini Ključ

Iskoristi bespovratna sredstva i investiraj u Bosni i Hercegovini

U Općini Ključ je otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osobama iz dijaspore koje su već pokrenule ili žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini. Raspoloživi fond za podršku osobama iz dijaspore za pokretanje poslovnog poduhvata u Jajcu iznosi 40.000 KM. Prosječan iznos zahtjeva sa kojim se može aplicirati za podršku iznosi 20.000 KM po poslovnom poduhvatu. Sredstva sufinansira Grad Ključ u iznosu od 20.000 KM (50%), a zahvaljujući lokalnim vlastima koje unapređuju poslovni ambijent Ključa, sve je veći interes za investicije u ovom gradu.

📈 Zašto investirati u Općini Ključ?

Ključ se zvanično, u historijskim izvorima, prvi put spominje u povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića 1322. godine. Ključ je ipak mnogo stariji, jer se u kompleksu tvrđave Starog grada nalaze rimski objekti. Stari grad Ključ spadao je među najstarije, najveće i najutvrđenije gradove srednjovjekovne Bosanske države. Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević bježeći ispred osmanlijske ekspanzije u Bosni, potražio je utočište u utvđenom gradu Ključu 1463. godine. Sa predajom posljednjeg bosanskog kralja u Ključu, pala je srednjovjekovna Bosanska država.

Općina Ključ se prostire na površini od 358 km2, gustina naseljenosti u 2017. godini je 45, a u 2019. 44 stanovnika/km2. Općinu sačinjava 41 naseljeno mjesto, a centar općine je grad Ključ. Općina je stacionirana na važnom putnom pravcu M-5 Bihać-Sarajevo. Ukupna dužina putnih pravaca na području općine iznosi 246 km od čega su: magistralni putevi 52 km, regionalni 82 km i lokalni 112 km. Reljef se sastoji od niza brda, brežuljaka i planinskih padina, koje se blago spuštaju i čine velike kotline koje su ispresijecane riječnim tokovima Sane, Sanice i drugih manjih vodotoka. 

Prirodni resursi na području općine Ključ su poljoprivredno zemljište, šume, izvorišta pitke vode i mineralne sirovine. Značajne su rezerve mineralnih i rudnih nalazišta za eksploataciju (krečnjak, dolomit) koje mogu biti osnova razvoja industrije.

Šta Općina Ključ nudi investitorima?

Pored Ureda za Dijasporu i koordinatora za dijasporu, Općina Ključ investitorima nudi i:

  • Uspostavljena institucionalna saradnja sa dijasporom, 
  • Kvalitetna komunikacijska povezanost, 
  • Većim dijelom pripremljena prostorno-planska dokumentacija, 
  • Razvijene ponude za lovni, ribolovni i druge vidove turizma, 
  • Povoljni klimatski uslovi za razvoj voćarske i povrtlarske proizvodnje, 
  • Spremnost i uslužnost administracije.  

Općina Ključ aktivno radi na definisanju saradnje sa dijasporom na institucionalnom osnovu i provođenju pojedinačnih projekata, te tako otvaraju mogućnost za intenzivnije uključivanje dijaspore u razvojne programe lokalne samouprave.

Mnogo više razloga za investiranje u grad Ključ možete pronaći u Katalogu za dijasporu.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstartupstudio.ba%2Fvideos%2F754861888827979%2F&show_text=false&width=560&t=0

Amir Hadžić, stručni savjetnik za pripremu i izradu razvojnih projekata u Općini Ključ je predstavio prednosti i pogodnosti koje te mogu dodatno ohrabriti da odlučiš investirati u ovu općinu.

Posjeti štand Općine Ključ u lonac eXpo.

Ukoliko si zainteresiran ili zainteresirana za bespovratna sredstva i investicije u Jajce, molimo te da popuniš Obrazac za iskazivanje interesa, za što je potrebno 10 minuta. Nakon što isti popuniš, kontaktirat ćemo te u roku od 10 dana sa daljnim uputama. 

Startup studio u saradnji sa 18 opština, općina i gradova pokrenuo je program podrške osobama iz dijaspore koje žele investirati u nove ili postojeće poslovne ideje u jednoj od 18 lokalnih zajednica. Dostupan je fond od 1,2 miliona KM bespovratnih sredstava za ulaganja iz dijaspore.

Informiraj se o investiranju u Bosni i Hercegovini.
Dodatne informacije o drugim zajednicama u koje želiš investirati možeš pronaći u lonac eXpo

Fond za podršku ulaganjima iz dijaspore finansiraju Vlada Švicarske i 18 opština, općina i gradova. 

https://e.infogram.com/df21020c-b4f8-467d-86ff-b7b789b73479?parent_url=https%3A%2F%2Flonac.pro%2Fbs%2Fiskoristi-bespovratna-sredstva-za-ulaganja-iz-dijaspore-u-opcini-kljuc&src=embed#async_embed

Obrazac za izrazavanje interesa
Infogram

Izvor: lonac.pro