#MOBA porodica predstavlja Maju Bojanić iz Dervente

Postala je svjesna koliko volonterstvo znači za samu osobu i koliko je može promijeniti u pozitivnom smislu

#MOBA porodicu  čini mreža Omladinskih banaka iz 52 opštine/općine/grada širom Bosne i Hercegovine u kojoj se razvijaju prijateljstva, usavršavaju lične vještine i doprinosi zajednici. Omladinske banke vjeruju da su mladi sadašnjost, a ne samo budućnost i znaju da se mladi mogu razvijati zajedno sa svojom zajednicom. One godišnje okupe preko 350 mladih koji nesebično doprinose ideji, a koje upoznajete u rubrici #MOBA porodica predstavlja. Ovi mladi aktivisti i aktivistice zaslužuju da se za njih čuje.

Maja Bojanić je članica Omladinske banke Derventa.

Ovo joj je prva godina u #MOBA porodici. Nakon što je vidjela da se u njenom gradu osniva Omladinska Banka, zanimalo je kako funkcioniše, te se raspitala i istražila na internetu. Pošto joj se sviđa uloga volonterke, a i način funkcionisanja Omladinske banke, odlučila je da bude dio porodice.

Pošto nije toliko dugo dio ove priče, nema mnogo uspomena, međutim posebno je usrećilo kad je vidjela nakon poziva želju mladih da rade i učine nešto za svoj grad. 

Tri najdraža projekta su: 

„ Muzika našem gradu je koncert humanitarnog karaktera grupe mladih muzičara našeg grada. Prkos-fest je projekat koji je još uvijek u realizaciji, gdje jednom sedmično mladi umjetnici pokazuju svoje talente. Oba projekta su realizovana u centru grada. Park novim generacijama je treći projekat koji je u realizaciji i nakon završetka učenici dvije srednje škole će imati novo mjesto za druženje i odmor. “

Ponosna je na zainteresovanost mladih u  gradu da poboljšaju i unaprijede svoju zajednicu, kao i na njihove ideje. Nada se da će u narednom periodu biti još mnogo projekata i posebno je raduje što će i dalje biti dio tog. Otkad je u #MOBA porodici, ima veću svijest o unapređenju zajednice, kao i međusobnom pomaganju. Članovi odbora Omladinske banke su vrijedni i kolegijalni, tako da kroz sve projekte su bili u kontaktu, dogovarali se i radili zajedno.

Ljudi u njenoj lokalnoj zajednici su dobili mogućnost da svoje planove realizuju te tako unaprijede zajednicu i donesu nove promjene u svoj grad. Takođe mladi su dobili priliku da kroz projekte iskažu svoje sposobnosti i talenat.

Trenutno ne postoji nijedan osnovani mikrobiznis, ali ukoliko u toku narednog poziva bude, rado će pružiti pomoć.

Postala je svjesna koliko volonterstvo znači za samu osobu i koliko je može promijeniti u pozitivnom smislu. U ovih nekoliko mjeseci ima veću želju za rad i pomoć, a takođe je spremnija za timski rad.

Za Maju članstvo u odboru predstavlja timski rad, kao i pomoć mladima da uspiju u svojim ciljevima. Posebno joj znači mentorisanje projekata, gdje  daju smjernice kako da poboljšaju svoje projekte. 

„Preporučila bih svakom da se učlani, jer tek nakon što postane dio ove priče, shvatiće da Omladinska Banka nije samo realizacija projekata, nego i jedna porodica u kojoj složnost i želja za radom preovladvaju.“

Izvor: lonac.pro

Related Posts

Trening Finansijski menadžment

Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE provodi trening o temi finansijski menadžment koji je od velike važnosti za jačanje organizacijskih kapaciteta. Iako se djelovanje nevladinih organizacija zasniva na plemenitim i društveno korisnim idejama i ciljevima, njihov rad nije imun na probleme koji su svakodnevica savremenog života i poslovnih izazova u smislu izgradnje i provođenja adekvatnog sistema finansijskog upravljanja, putem kojeg se […]

Trening Upravljanje projektnim ciklusom 2022.

Upravljanje projektnim ciklusom nas uči kako da stvari povezujemo u jednu logičku cjelinu, da posložimo korake našeg rada na način da on zaista bude produktivan i smislen. Upravljanje projektnim ciklusom uglavnom vežemo za projekte, ali njegova funkcija je, zapravo, višedimenzionalna, te ga možemo primjenjivati prilikom kreiranja naših strateških planova, u upravljanju ljudskim resursima, ali i u svakodnevnom[…]