Internacionalni festival harmonike od 28. do 31. maja u Istočnom Sarajevu

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk” organizuju 14. internacionalni festival harmonike Akordeon Art plus, koji se održava od 28. do 31. maja 2024. godine.

– Festival Akordeon Art plus je jedan od vodećih festivala klasične muzike u regionu, koji posljednjih trinaest godina u gradu Istočno Sarajevo okuplja najeminentnije umjetnike, akordeoniste, pijaniste, izvođače i goste iz cijelog svijeta. Zahvaljujući ugledu koji uživamo u svjetskim umjetničkim krugovima, 2008. godine imali smo čast da budemo organizatori 58. svjetskog trofeja harmonike, koji je od strane Svjetske asocijacije akordeonista ocijenjen kao najbolje organizovan u istoriji ovog takmičenja. Takođe, od 23. do 28. septembra 2025. godine bićemo domaćini 78. Svjetskog kupa harmonike, koji će se u organizaciji Muzičke akademije i Svjetske asocijacije akordeonista održati u gradu Istočno Sarajevo – saopšteno je iz Univerziteta IS.

Ovogodišnje festivalsko takmičenje će se održati u pet takmičarskih disciplina, a u umjetničkom segmentu programa biće održana četiri koncerta:

28.05. – Ceremonija otvaranja – Nastup Kamernog hora smjera za Crkvenu muziku i pojanje pod rukovodstvom dirigenta Rada Radovića i Orkestra harmonika Muzičke akademije pod rukovodstvom dirigenta Dražana Kosorića – JU Narodno pozorište Istočno Sarajevo;
29.05. – Oliver Kern, klavir (Njemačka) – JU Narodno pozorište Istočno Sarajevo;
30.05. – Đorđo Delarole, harmonika (Italija) – JU Narodno pozorište Istočno Sarajevo;
31.05. – Koncert laureata takmičenja – sala Muzičke akademije Istočno Sarajevo;

U edukativnom segmentu festivala biće realizovana dva majstorska kursa i jedno stručno predavanje. Majstorski kurs iz harmonike održaće profesor Gžegož Stopa (Austrija), majstorski kurs iz klavira profesor Oliver Kern (Njemačka), a stručno predavanje na temu Sonate Domenika Skarlatija: mnogostrani svijet spreman da bude ponovo otkriven, profesor Đorđo Delarole (Italija).

Izvor: ba.ekapija.com