Javni poziv: Učešće na dijalogu mladih i vlasti – u susret prvoj strategiji prema mladima FBiH!

Radna grupa za izradu strategije prema mladima FBiH uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, a u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT i Vijećem mladih Federacije BiH raspisuje Javni poziv za učešće na događaju Dijalog mladih i vlasti: Strategija prema mladima Federacije BiH 2024 -2027!

Poziv upućujemo mladima, predstavnicima omladinskih organizacija i organizacija koje rade sa mladima na području Federacije BiH.

O Dijalogu mladih i vlasti

Ovaj dvodnevni događaj predstavlja interaktivnu platformu putem koje će mladi iz cijele Federacije BiH, zajedno sa predstavnicima vlasti razgovarati o ključnim problemima, potrebama i rješenjima za mlade u Federaciji BiH. Na dijalogu nas očekuje preko 150 mladih, predstavnika institucija vlasti, međunarodne zajednice, omladinskih organizacija i organizacija civilnog društva.

Organizacija dijaloga unutar procesa izrade prve strategije za mlade Federacije BiH predstavlja značajan korak s obzirom na važnost ostvarivanja dijaloga i saradnje sa institucijama vlasti, ali i nedostatak sličnih inicijativa u prošlosti. Kreiranje prve strategije prema mladima FBiH će po prvi put nakon usvajanja Zakona o mladima FBiH iz 2010. godine, pružiti direktan, sistemski pristup poboljšanju položaja mladih u cijeloj Federaciji BiH.

Tokom Dijaloga, učesnici će imati priliku razgovarati i predlagati ideje unapređenja ovog strateškog dokumenta i to u oblastima koje su sastavni dio strategije prema mladima Federacije BiH.

Oblasti o kojima će se diskutovati tokom Dijaloga su:

  1. Aktivizam, volontiranje i omladinsko organizovanje
  2. Obrazovanje i nauka
  3. Rad, zapošljavanje i preduzetništvo
  4. Zdravstvena zaštita
  5. Socijalna briga
  6. Sigurnost mladih
  7. Kultura i sport
  8. Turizam i zaštita okoliša

Pitaš se zašto si nam ti potreban/na?

 Prepoznali smo da je vaša uloga na dijalogu od ogromne važnosti jer vaši stavovi, iskustva i ideje mogu biti temeljni za kreiranje efikasnih programa koji će poboljšati položaj mladih širom Federacije BiH. Napominjemo da je proces kreiranja strategije još uvijek u toku te svoj doprinos cjelokupnom procesu možete dati upravo učešćem na ovom događaju.

Ukoliko vam ova prilika zvuči zanimljivo i želite učestvovati u kreiranju politika koje će biti usmjerene na poboljšanje položaja mladih u Federaciji BiH, prijavite se za učešće u Dijalogu mladih i vlasti Federacije BiH!

Ko se može prijaviti?

 Ako si mlada osoba starosti od 15 – 30 godina, aktivna u svojoj lokalnoj zajednici, svjesna i suočena sa glavnim problemima lokalne zajednice u kojoj živiš i spremna ponuditi rješenja, onda je ovo prilika za tebe. Pridruži nam se, daj ideje i prijedloge šta može i treba biti bolje!

Kada i gdje?

Dijalog mladih i vlasti Federacije BiH održat će se 28. i 29. maja 2024godine (utorak i srijeda) sa početkom u 12 sati, u prostoru Hotela Holiday u Sarajevu. Za sve koji dolaze izvan Kantona Sarajevo bit će pokriveni troškovi smještaja i prevoza.

Kako se možete prijaviti?

Ukoliko ste zainteresirani za učešće u Dijalogu mladih i vlasti, pozivamo vas da se prijavite putem prijavnog obrasca koji se nalazi na linku.

Prijave su otvorene do četvrtka 23. maja 2024. godine, do 12.00 sati, a nakon čega će svim učesnicima biti dostavljen program rada i tehničke upute.

Radujemo se zajedničkom kreiranju boljih politika prema mladima u Federaciji BiH!

Dokument javnog poziva možete preuzeti OVDJE.

NAPOMENA: Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu u dokumentu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.

Izvor: mladi.org