Građani i građanke iz ŽZH/K8 i HBŽ/K10 na dvodnevnim obukama učili o prednostima društvenog poduzetništva

U okviru  USAID projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“, Centar za građansku suradnju iz Livna održao je dvije dvodnevne obuke iz poduzetništva, socijalnog poduzetništva i pisanja biznis plana/canvas za zainteresirane građane/ke, predstavnike/ce udruga i organizacija te pojedince.

Sudionici/ce obuka iz K10/HBŽ i K8/ŽZH imali su priliku dva dana slušati o temama iz oblasti poduzetništva, razlikama komercijalnog i društvenog poduzetništva te metodologiji za pisanja biznis plana.

Usporedbom društveno odgovornih kompanija u regiji i društvenih poduzeća koje posluju na području BiH, približena je ideja impakt poduzetništva na lokalnoj razini te je potencijalnim budućim poduzetnicima/cama otvorena vizija društveno orijentiranog poslovanja.

Obuke su bile i motivacijskog karaktera gdje je kao glavni cilj bilo identificiranje, formulacija i razvoj poslovnih ideja kod sudionika/ca te izrada biznis canvasa za pokretanje potencijalnih društvenih poduzeća na području dva navedena kantona/županije. Tijekom radionice iz pisanja biznis plana, sudionici/ce su radili na praktičnim primjerima razrade jedne ili više poslovnih ideja koje su imali.

Posebno interesantne su bile informacije o trenutnom stanju po pitanju zakonske regulative za osnivanja društvenog poduzeća u FBiH  te koristi i odgovornosti društveno ustrojenog poduzeća, što je većini sudionika/ca do sad bila nepoznanica.

Predavač na obukama je bio Vladimir Marić, ekspert za poduzetništvo s bogatim iskustvom u implementaciji društveno orijentiranih poduzeća koji je na vrlo zanimljiv način, polaznicima/cama obuka objasnio koncept društvenog, socijalnog ili impakt poduzetništva na globalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Nakon održanih obuka, zainteresirane udruge/udruženja/organizacije kao i pojedinci, imaju priliku raditi kroz mentorsku podršku s g. Marićem. Na kraju mentorskog procesa, najbolji biznis plan/canvas koji napravi udruga/udruženje/organizacija s područja HBŽ/K10 ili ŽZH/K8 može ostvariti financijsku podršku za pokretanje jednog društvenog poduzeća.

U tehničkom smislu, jedna udruga/organizacija može ostvariti podršku u iznosu od 4500 USD plus doprinos zajednice. Podrška će biti pružena u vidu materijala i/ili opreme, usluga potrebnih za pripremu i pokretanje društvenog poduzeća, tj. provedbu poslovnog plana/canvasa.

Razvoj poduzetništva na prostoru navedena dva kantona/županije otvara mogućnosti za osnivanje malog i/ili srednjeg poduzetništva, što bi značajno doprinijelo lokalnom razvoju, posebno zapošljavanju žena, mladih, osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju te teško zapošljivih i marginaliziranih kategorija stanovništva i njihovom ostanku na ovom području.

Aktivnost je realizirana u okviru USAID projekta „Snaga lokalnog -Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova.

Izvor: cgslivno.org