Grad Sarajevo uspostavlja Regionalnu mrežu gradova za Zapadni Balkan

Grad Sarajevo uspostavlja Regionalnu mrežu gradova za Zapadni Balkan u okviru inicijative „Jačanje mreže projektnih timova odabranih WB6 gradova za učinkovitije korištenje sredstava EU i drugih donatora.“

Grad Sarajevo uspostavlja Regionalnu mrežu gradova za Zapadni Balkan u okviru inicijative „Jačanje mreže projektnih timova odabranih WB6 gradova za učinkovitije korištenje sredstava EU i drugih donatora.“ Ovu inicijativu finansira Njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a provodi je German Development Cooperation(GIZ) uz tehničku pomoć Mreže lokalnih vlasti jugoistočne evrope (NALAS).

Prvi članovi gradske mreže su devet gradova iz WB6: Bar, Podgorica, Leskovac, Sveti Nikole, Novi Pazar, Priština, Elbasan, Mostar i Sarajevo.

Tri navedena grada, Podgorica, Elbasan i Sarajevo dio su misije EU 100 klimatski neutralnih gradova, a ta će poveznice će biti posebno tretirana u radu Mreže. Kroz ovu inicijativu GIZ je za ovih devet gradova osigurao opremu (laptope, moderatorsku opremu, pin boards, itd.) za jačanje kapaciteta timova.

Njihovi kapaciteti dodatno će se ojačati kroz obuku, mentorstvo i podršku za kreiranje najmanje četiri zajedničke projektne aplikacije. Svrha Mreže je jačanje projektnih timova u gradovima kako bi se privukla dodatna sredstva iz dostupnih fondova EU i drugih fondova, s ciljem poboljšanja kvalitete života u tim zajednicama.

Tim povodom, gradonačelnici devet gradova okupit će se u Sarajevu 7. marta 2023. godine kako bi potpisali Memorandum o razumijevanju kojom će se obilježiti uspostava Mreže.

Za vrijeme potpisivanja Memoranduma organizirana je radionica za kontakt tačke gradova kako bi se pokrenula ova inicijativa i rad Mreže.

Izvor: lonac.pro