FOTO: Dramatični prizori Mostarske Bijele – kada miniranje krene po zlu, a priroda uzvrati udarac!

Jučer je došlo do velikog odrona nakon miniranja u kamenolomu mostarskog preduzeća HP Investing u blizini naselja Bijela, odnosno tik uz magistralni putni pravac M-17.

Preciznije, 6. aprila, oko 18,30 sati, došlo do aktiviranja klizišta velike količine kamena zbog miniranja kamenoloma, a prilikom miniranja jednog dijela kamenoloma odlomio se i drugi dio, što je prouzrokovalo veliku količinu kamenih odrona koji su završili u rijeci.

Foto: Ajdin Kamber

Ogromne količine materijala sručile su se u kanjon Mostarske Bijele, pri čemu je došlo do zatrpavanja tri automobila, dok su dvije osobe lakše povrijeđene. Pukom srećom, ljudskih žrtava nije bilo.

Istraga zbog nesreće izazvane odronom koji je nastao prilikom miniranja jednog dijela kamenoloma u mjestu Bijela kod Mostara u kojoj su ozlijeđene dvije osobe, a oštećeno više vozila, nastavljena je i jutros.

Foto: Ajdin Kamber

Ekološki aktivisti zahtijevaju odgovore na pitanja i odgovornost od strane Tužilaštva HNK, koji bi trebali u ovom slučaju da podnesu optužnice protiv odgovornih.

Foto: Ajdin Kamber

“Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona i istraga bi trebali dati odgovore na niz pitanja i rezultirati podizanjem optužnica”, navode aktivisti/ce Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT, članice Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Izvor: abrasmedia.info