Fondacija Mozaik: javni, poslovni i građanski sektor u BiH zajedno pokreću aktivnost unaprjeđenja pravnog okvira za dobročinstvo

Da li ste znali da zbog nedostatka jasnog pravnog okvira u BiH godišnje bacamo 500 tona hrane pred istek roka, uništavamo robu zaplijenjenu na carini ili ne uspijevamo dobiti donirana kolica za osobe sa poteškoćama u kretanju zbog troškova carine ili PDV-a? Istovremeno ogroman broj ljudi živi u siromaštvu ili na rubu siromaštva, a u posebno lošim uslovima žive osobe sa invaliditetom.

Upravo zbog ovakvih i sličnih situacija, Fondacija Mozaik i njeni partneri su u prethodna 3 dana održali online konferenciju na kojoj je preko 170 predstavnika i predstavnica građanskog, javnog i poslovnog sektora iz cijele BiH navodilo slične primjere i davalo prijedloge kako sistemski unaprijediti situaciju, uz dogovor svih uključenih aktera.

Učesnici i učesnice konferencije su izrazili želju da se individualno više uključe, a da zajedno, na svim nivoima u BiH, unaprijede ekosistem i pomognu porodicama, pojedincima i pojedinkama u stanju potrebe. Aktivnosti su dio projekta Pravni okvir za filantropiju koji finansira USAID, a implementira Fondacija Mozaik u partnerstvu sa Fondacijom HastorUdruženjem Pomozi.ba Mrežom za izgradnju mira iz BiH i Fondacijama Katalist i Trag iz Srbije.

Fondacija Mozaik i partneri pozivaju sve ljude dobre volje, iz organizacija građanskog društva, javnog i poslovnog sektora, da se registruju na https://filantropija.lonac.pro i da se pridruže ovoj vrijednoj inicijativi.

lonac.pro