Filantropija – moć zajedničkog ulaganja i poreske olakšice

Beograd, 20. februar 2020. godine – Skup Filantropija – moć zajedničkog ulaganja i poreske olakšice, održan u Srpskoj asocijaciji menadžera u Beogradu, bio je posvećen novinama u oporezivanju donacija, kao i promociji filantropije i inovativnim modelima za filantropska davanja.

Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac i rukovodilac odbora za aktivnosti Koalicije za dobročinstvo, istakla je niz aktivnosti koje je pokrenula i realizovala Koalicija za dobročinostvo u poslednjem periodu, a, govoreći o inovativnim modelima za davanja i promociju filantropije, predstavila je Stvarno važnu karticu, koja omogućava pogodnosti kako za one koji doniraju sredstva, tako i za firme i preduzeća koja učestvuju u ovom lancu darivanja, odobravajući pogodnosti.

Fotografija: Srpska asocijacija menadžera

Veran Matić, direktor Srpskog filantropskog foruma i predsednik Saveta za društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije govorio je o važnost zajedničkog ulaganja u opšte dobro, aktivnostima Srpskog filantropskog foruma i 3. Nacionalnom danu davanja koji se obeležava 9. oktobra na dan rođenja Mihajla Pupina.

Matić je istakao da su ovogodišnje aktivnosti Srpskog filantropskog foruma usmerene ka pružanju podrške osobama sa invaliditetom u savladavanju barijera, sa ciljem da  se sistemski pronađu  rešenja da se reše problemi pravilnika, zakona, ali i kako bi se  rešavale konkretne situacije problemi. U Srbiji, kako je naveo, od 43 bazena samo  10 je sa lifotvima za osobe sa invaliditetom i  još manje sa rampama, a to je terapija koja najčešće prija osobama sa invaliditetom. Jedna od platformi promocije ovih aktivnosti biće ovogodišnji marathon, koji bi, prema procenama, mogao da okupi i oko 2.000 osoba sa invaliditetom za učešće u različitim trkama.

Fotografija: Srpska asocijacija menadžera

Milica Mišković, programska menadžerka Foruma za odgovorno poslovanje i rukovodilac ekspertske grupe Koalicije za dobročinstvo za unapređenje zakonodavnog okvira za davanja govorila je o povećanju neoporezivog iznosa stipendija, poreskim olakšicama za donatore i novim inicijativama za unapređenje zakonskog okvira za davanje. Zahvaljujući zajedničkom delovanju I izmenama zakona o povećanju neoporezivog iznosa stipendija, Ministarstvo će moći da dodeli 183 stipendije više, istakla je Mišković.

Skup “Filantropija – moć zajedničkog ulaganja i poreske olakšice” organizovali su Srpski filantropski forum, ispred Koalicije za dobročinstvo, i Srpska asocijacija menadžera (SAM) sa ciljem informisanja kompanija o poreskim olakšicama, izazovima u zakonodavnom okviru za davanja za opšte dobro, kao i o zajedničkim aktivnostima na polju promocije filantropije i društveno odgovornog poslovanja.

Skup je održan u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencijaa međunarodni razvoj  (USAID), a realizuje Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju za dobročinstvo dodatno čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

M. Musić

Izvor: Forum za odgovorno poslovanje