Države koje se najbolje nose sa pandemijom imaju nešto zajedničko

Izvor: Poduzetnice

Primjere pravog liderstva u vrijeme krize nalazimo u državama poput Tajvana, Njemačke, Novog Zelanda, Finske, Islanda i Danske, gdje žene pokazuju svijetu kako se upravlja kada dođu teška vremena, piše Forbes.  

Ključne karakteristike koje su liderice ovih država pokazale jesu istina, odlučnost, ljubav i empatija.

Istina

Angela Merkel, njemačka kancelarka, veoma rano je istupila i mirno saopštila svojim građanima da se radi o ozbiljnom virusu koji će inficirati do 70% stanovništva. Ona ga je shvatila ozbiljno, pa su i njeni sunarodnjaci. Odmah su započeli sa testiranjima. Preskočili su fazu poricanja, ljutnje i neozbiljnosti koje smo vidjeli u drugim zemljama. Brojke u ovoj zemlji mnogo su niže od susjednih evropskih država, a očekuje se da uskoro počnu sa relaksiranjem ograničenja.

Odlučnost

Među prvima i najbržima u donošenju ključnih odluka bila je Tsai Ing-wen’s na Tajvanu. Još u januaru, sa prvim znakovima nove bolesti, uvela je 124 mjere kako bi zaustavila njeno širenje, izbjegavši tako stroge mjere izolacije prisutne drugdje. Ona sada šalje 10 miliona maski za lice u Ameriku i Evropu. Ing-wen je izvela ono što CNN naziva jednim od najboljih odgovora na epidemiju, držeći je pod kontrolom i do sada bilježeći samo šest smrtnih slučajeva.

Jacinda Ardern na Novom Zelandu rano je uvela izolaciju i bila kristalno jasna po pitanju maksimalnog nivoa uzbune. Uvela je samoizolaciju za ljude koji dolaze na Novi Zeland veoma rano, kada je u cijeloj zemlji bilo samo 6 slučajeva, a ubrzo zatim u potpunosti zabranila ulazak stranih državljana. Jasnoća i odlučnost spasili su Novi Zeland od oluje. Do sredine aprila imali su samo četiri smrtna slučaja.

Tehnologija

Island pod vođstvom premijerke Katrín Jakobsdóttir nudi besplatno testiranje svim svojim građanima, što će omogućiti izučavanje širenja virusa i stope smrtnosti na osnovu preciznih podataka. Većina zemalja radi ograničen broj testiranja kod ljudi sa simptomima. Zbog masovnog testiranja i zbog temeljnog sistema praćenja zaraženih, nisu morali uvoditi mjere izolacije niti zatvarati škole.

Sanna Marin postala je najmlađa premijerka kada je izabrana prošlog decembra u Finskoj. Kao prava milenijalka, ona predvodi borbu protiv virusa koristeći influensere na društvenim mrežama, jer zna da ne prate svi tradicionalne medije. 

Ljubav

Premijerka Norveške, Erna Solberg, došla je na invoativnu ideju da se putem televizije direktno obrati djeci u Norveškoj, a slično je uradila i premijerka Danske  Mette Frederiksen koja je održala pres konferenciju samo za djecu. Ona je odgovarala na pitanja djece, objašnjavajući im da je u redu da se osjećaju uplašeno. Ono što zapanjuje jeste koliko je ova ideja jednostavna, a opet originalna, jer je se nikada do sada nijedan lider nije sjetio. 

Generalno, empatija i briga koje su sve ove liderice iskazale čini se kao da dolaze iz paralelnog univerzuma. A sada uporedite ove liderice i njihove priče sa “muškarčinama” koji koriste nastalu krizu da učvrste svoju autoritarnu vladavinu u kojoj: okrivljuju druge, kontrolišu pravosuđe, demonizuju novinare i guraju svoje zemlje u mrak, poručujući “nikada se neću povući sa vlasti” (Trump, Bolsonaro, Obrador, Modi, Duterte, Orban, Putin, Netanyahu…), piše Forbes.

Izvor: BUKA magazin