Dobročinitelji o kojima treba da čujete

Znate li da su u Srbiji, u 2018. godini skoro 15% svih donacija registrovanih u Giving Balkans bazi podataka obezbedili pojedinci? Iako mi volimo brojeve jer oni na jednostavan i transparentan način prikazuju stanje filantropije u regionu, ponekad brojevi nisu dovoljni. Jer iza dobrih dela često se nalaze ljudi iz naše okoline, obični građani i građanke koji imaju odlične ideje kako da pomognu onima oko sebe. Mi vam prenosimo njihove priče:

1. Julijana Gvojić i Dario Jerkan

Za mladence dan venčanja je onaj koji će pamtiti čitavog života. Ali za ovaj par iz Novog Sada njihov veliki dan bio je i prilika da učine nešto zaista divno. Umesto tradicionalnih ukrasa za svatove, oni su zvanice “kitili” posebnim bedževima sa otiskom šapice svog ljubimca Lakija. Novac koji su im za to darovali gosti, odnosno ukupno 18.500 RSD, Julijana i Dario poklonili su Udruženju Beta iz Zaječara koje se brine o napuštenim životinjama.

2. Sanja, Tanja i Josipa Bjonda i Petra Mikić

Pre 6 godina su tri sestre i njihova prijateljica pokrenule Portal dobrote, internet portal putem kojeg građani Hrvatske mogu da ponude i potraže pomoć bilo kakve vrste. Nakon mnogo sjajnih projekata, i ove zime putem portala organizovana je akcija Jakna viška. U nekoliko gradova u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka, Varaždin) prikupljale su se zimske jakne a potom i delile onima kojima su najpotrebnije.

3. Mahir Mujić

Ovaj 27-ogodišnjak je zaljubljenik u atletiku i veliki prijatelj bolesne dece. Sportom je počeo da se bavi kako bi poboljšao sopstveno zdravstveno stanje, a potom je odlučio da tako pomogne i deci iz cele BiH. “Prodajući” kilometre na trkama koje je do sada istrčao, Mahir je donirao novac za lečenje dvoje dece, a još jedan veliki humanitarani i sportski izazov mu tek predstoji – maraton u Sarajevu, 20. januara. Na ovom događaju Mahiru će se pridružiti još trkača koji će svoje kilometre prodavati u humanitarne svrhe.

4. Blend Sahiti

Prištinski logoped preko dana, dobrotvor preko noći. Ovaj stručnjak je vrata svojih ordinacija u Prištini i Vitini otvorio za porodice koje nemaju sopstveni dom, kako bi u njima mogle da prespavaju tokom hladnih zimskih noći. Od početka akcije u Blendovoj ordinaciji smestilo se 6 porodica, koje su takođe dobile pomoć u vidu odeće i hrane.

5. Marina Adamović

Ova Nišlijka neumorna je kada je u pitanju prikupljanje novčane pomoći za lečenje dece u okviru fondacije “Budi human”, pa je tako do sada prikupila čak 15.000.000 RSD. Kada je loše vreme spreči da bude na svom uobičajenom mestu u centralnoj Obrenovićevoj ulici, Marina pomoć prikuplja i putem društvenih mreža. Uz to, ova dobročiniteljka ima i talenat za pisanje, a prihod od prodaje svojih knjiga poezije i proze koristi u humanitarne svrhe.

6. Mateja Lovrić

Matursko veče je veliki i važan događaj u životu mladih devojaka, ali nažalost među njima postoje i one koje nisu u mogućnosti da za ovu priliku kupe haljinu ili priušte sebi posebnu frizuru ili šminku. Zato već 4. godinu zaredom, ova Mostarka animira sugrađane putem Facebook grupe Matura za 5 kako bi se maturantkinjama težeg imovinskog stanja obezebedile haljine i ostale potrebne sitnice, a njihova matura učinila što posebnijom.

Piše: Danica za GivingBalkans