Čuvari rijeka: Put kojim se rjeđe ide, za odbranu nas i našeg identiteta

„Rzav je jedna čudna rijeka, koja nekako ima dušu za mene. Samim odrastanjem ona me je i stvorila i na neki način mi dala energiju koju imam. Izgradnjom ovih malih centrala, nečuvanjem ove rijeke i pravljenjem ovih deponija, čitav moj san bi bio uništen,“ rečenica iz filma.

Piše: Vedran Grahovac

Bosna i Hercegovina je izuzetno bogata zemlja, kada govorimo o prirodnim ljepotama. Veliki broj rijeka, planina i brda, čine Bosnu i Hercegovinu zanimljivom zemljom koja ima potencijale za mnogo veće turističke domete od postojećih. Uprkos tome, turizam nije na zavidnom nivou, a prirodnim resursima se ne posvećuje pažnja koliko bi trebalo. Takvoj situaciji, u velikoj mjeri, doprinosi izgradnja velikog broja mini-hidrocentrala koje remete prirodni tok rijeka i mijenjaju kompletnu sliku prirodnog okruženja. I pored takve politike, postoje pojedinci i udruženja koji se protive tim odlukama i svojim djelovanjem spašavaju rijeke, njena izvorna korita i kompletnu prirodu ove zemlje. Njihova borba tema je dokumentarnog filma „Čuvari rijeka“ iz 2020. godine, u produkciji Centra za životnu sredinu iz Banja Luke, koji je snimljen uz pomoć Evropske unije

Gledajući „svjedočenja“ mještana i članova mnogih udruženja koja se bore za očuvanje rijeka, postepeno se upoznajemo sa cjelokupnom situacijom u Bosni i Hercegovini, a vezano za ekocid koji se vrši nad rijekama i prirodom uopšte. Govoreći o aktivnostima svojih udruženja, mnogi akteri ovog filma uvode nas u vrlo kompleksnu problematiku koja je dio jedne šire priče. Ta priča ne tiče se samo njih, nego i mnogih od nas, same države ali i prirode. Slušajući aktere ovog dokumentarnog filma, shvatamo značaj rijeka i uticaj mnogih mini-hodrocentrala koji je, nerijetko, više štetan nego li pak koristan. Pored štetnog uticaja na prirodu, izgradnja mini-hidrocentrala neminovno utiče i na ljude, mijenjajući njihove živote i sredinu u kojoj žive.

Kroz lična iskustva ljudi, koja su na mnogo načina vezani za rijeku, ovaj dokumentarni film govori o ljudima koji nasuprot sebe imaju sistem i pojedince koji sa sistemom sarađuju. Upuštajući se u borbu koju je vrlo teško dobiti, oni ipak pokušavaju i ne pristaju na predaju. Njihove aktivnosti posljedica su njihovih ličnih i moralnih ubjeđenja. Čistog srca, bez ikakvih kalkulacija, oni su se odlučili za put kojim se rjeđe ide. Put koji većina izbjegava, koji nije prijatan, ali koji nam daje jednu posebnu dozu satisfakcije i zadovoljstva. Taj put je odbrana nas i našeg identiteta.

Svi ti ljudi, na određeni način, su vezani za rijeke. Mnogima od njih one su bile značajan dio odrastanja i mjesto na kome su proveli najlepše dane djetinjstva. Oni drugi, jednostavno su shvatili njihov značaj i odlučili da se bore. U tom smislu „Čuvari rijeka“ je priča o običnim, malim ljudima koji su, zapravo, diskretni heroji. Njihova, prvenstveno lična borba, postepeno prerasta u društveno korisno djelovanje i priču koja dobija mnogo širi kontekst od onog intimnog. Zapravo, ta priča je lokalnog i globalnog karaktera. U njoj se sukobljavaju „viši“ i poslovni interesi, naspram ineteresa prirode i čovjeka koji je oduvijek bio njen dio. Taj sklad prirode i čovjeka, određene grupacije, najčešće vođene novcem, pokušavaju da poremete ne shvatajući ili ne želeći da shvate, koliku štetu u dugoročnom smislu prave prirodi, ljudima i državi.

Sa druge strane, „Čuvari rijeka“ je jedna autentična vrsta turističke razglednice prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine. Prikazujući nam prelijepe kadrove rijeka i često netaknute prirode, prezentuju nam malo drugačiju sliku zemlje u kojoj živimo. Ta slika je prikaz one bolje strane naše zemlje, koju pojedinci i razne ineresne grupe žele da pokvare. Kroz svoje male volonterske i preduzetničke poduhvate, pojedinci kao akteri ovog filma, dokazuju da postoje i drugi načini našeg odnosa prema prirodi. Taj način odiše ljubavlju, brigom i radom, a što rezultira mnogim autentičnim izletištima i  turističkim kompleksima. Njihov značaj i vrijednost prepoznali su i turisti širom svijeta, koji ih konstanto obilaze. Zapravo, aktivnosti ovih diskretnih heroja, potvrđuju tezu da se uz malo novca može postići mnogo, kako za državu tako i lokalnu zajednicu. Preduslov tog uspjeha jeste čist i iskren pristup, i prije svega ljubav kao temelj.

U svijetu moćnih korporacija i pojedinaca, koji često ne mare za opštedruštveno dobro, ovakav film je neophodan i prijeko potreban. Pored činjenice, da je on dokument jedne istinske borbe koja i dalje traje, njegova vrijednost jeste i u tome što on može da bude i putokaz ostalim članovima društva. Njegov uticaj može da bude veliki, ali to zavisi i od nas. Kroz fotografiju i predivne kadrove, upoznaje nas sa ljepotama naše zemlje za koje mnogi od nas vjerovatno i ne znaju da postoje. Jednoj vrlo bitnoj temi, ekipa iz Centra za životnu sredinu, pristupa ozbiljno, ljudski i krajnje emotivno. Svojim izlaganjima, pružaju nam kompleksnu sliku još kompleksnijeg problema. „Čuvari rijeka“ je film o društvu i državi u kojoj živimo. Film o nama, našem odnosu prema prirodi i ljudima kojima je ljubav prema rijeci dio njihovog identiteta.

Godina: 2020.

Država: Bosna i Hercogivna.

Režija: Pero Pavlović.

Novinarka: Sandra Josović.

Produkcija: DGM Video.

https://www.youtube.com/embed/ZMyxk6daSto?feature=oembed

etrafika.net