Civilni sektor treba da razvija i unapređuje medijsku pismenost u lokalnim zajednicama

Uprkos sve većem razvoju novih tehnologija, u BiH ne postoji adekvatno djelovanje vlade o pitanjima vezanim za medijsku pismenost. Građani BiH nisu opremljeni da zahtijevaju slobodan pristup raznolikim informacijama putem nezavisnih i profesionalnih medija, a haotični digitalni medijski pejzaž otvara mogućnosti za širenje dezinformacija i lažnih medijskih sadržaja.

Edukativne radionice, pokrenute u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“ koji provode BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, upravo ciljaju na to da unaprijede vještine i znanja lokalnih NVO u ovoj oblasti.  

Samra Šakanović-Prgić, predsjednica Udruga građana „Nela“ iz Orašja ocjenjuje edukaciju NVO sektora izuzetno korisnom zbog toga što su medijska pismenost i obrazovanje mladih u toj oblasti neophodni u razumijevanju društva u kojem žive.  „U 21. stoljeću mobilni uređaji, tableti i kompjuteri postali su dio naše svakodnevnice i od nekadašnjeg ograničenog pristupa Internetu, sada dolazimo do neprestanog i nepresušnog izvora informacija, podataka i fotografija“, kaže Šakanović-Prgić.

Prema riječima Muamera Lukomiraka iz Vijeća mladih općine Konjic, formalno obrazovanje ne pruža dovoljno znanja o medijskoj pismenosti, jer se često podrazumjeva da je većina ljudi medijski pismena.  „Na treningu sam naučio da,  ako znam upaliti Facebook, ne znači da sam medijski pismen. Ta pismenost podrazumjeva i znanje iz oblasti pristupa, analize i kreiranja sadržaja koji objavljuju određeni mediji, kao i sposobnost prepoznavanja lažnih vijesti, internet nasilja, zloupotrebe privatnih podataka, zaštite autorskih prava itd…“, kaže on.  

Važno je da građani, mladi posebno, razvijaju kritički pristup u vrednovanju medijskih sadržaja, smatra Maksuma Topalović, izvršna direktorica Udruženja „Alternative“ iz Kaknja. „Građani trebaju znanje i vještine koje će im pomoći da pronađu relevantne i vjerodostojne informacije, da prepoznaju neprovjerene vijesti i dezinformacije i smanje njihov negativan uticaj, ma o kojoj temi se govorilo. Potrebno je pratiti informacije iz različitih izvora ali koristiti  alate i mogućnosti provjere tačnosti informacije“, kaže Topalović.

Uz organizovanje edukativnih radionica, BH novinari su, u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“ i uz podršku Evropske unije, raspisali javni poziv za NVO sektor u lokalnim zajednicama za dostavljanje malih projekata čijom se implementacijom mogu poboljšati kapaciteti u oblasti medijske  pismenosti i zaštite slobode informisanja.

euresurs.ba

Related Posts

Udruženje „Ruku na srce“: U City Pub-u sinoć uz grupu Dernex obilježen Međunarodni dan volontera

Sinoć je u sarajevskom City Pub-u povodom Međunarodnog dana volontera održana humanitarna svirka grupe Dernex, a u sklopu akcije „Nijedno dijete bez paketića“. Humanitarnom svirkom, Udruženje „Ruku na srce“ slavilo je sve dosadašnje uspjehe koji ne bi bili mogući bez velikog zalaganja i rada volonterki i volontera Udruženja. Također, posjetioci su dolaskom na svirku podržati našu zimsku […]

Godišnji događaj Instituta za razvoj mladih KULT proslavio uspjehe ostvarene kroz 2022. godinu

Godišnji događaj Instituta za razvoj mladih KULT pod nazivom “Ready, Steady, CHANGE“, je simbolično organiziran 5.12.2022. na Međunarodni dan volontera, s ciljem da promovira uspješne priče kroz aktivnosti omladinskih lidera, omladinskih političkih lidera i službenika za mlade u protekloj godini. Događaj je okupio preko 100 mladih i predstavnika različitih institucija koje rade i brinu o mladima, kako[…]