Civilni sektor treba da razvija i unapređuje medijsku pismenost u lokalnim zajednicama

Uprkos sve većem razvoju novih tehnologija, u BiH ne postoji adekvatno djelovanje vlade o pitanjima vezanim za medijsku pismenost. Građani BiH nisu opremljeni da zahtijevaju slobodan pristup raznolikim informacijama putem nezavisnih i profesionalnih medija, a haotični digitalni medijski pejzaž otvara mogućnosti za širenje dezinformacija i lažnih medijskih sadržaja.

Edukativne radionice, pokrenute u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“ koji provode BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, upravo ciljaju na to da unaprijede vještine i znanja lokalnih NVO u ovoj oblasti.  

Samra Šakanović-Prgić, predsjednica Udruga građana „Nela“ iz Orašja ocjenjuje edukaciju NVO sektora izuzetno korisnom zbog toga što su medijska pismenost i obrazovanje mladih u toj oblasti neophodni u razumijevanju društva u kojem žive.  „U 21. stoljeću mobilni uređaji, tableti i kompjuteri postali su dio naše svakodnevnice i od nekadašnjeg ograničenog pristupa Internetu, sada dolazimo do neprestanog i nepresušnog izvora informacija, podataka i fotografija“, kaže Šakanović-Prgić.

Prema riječima Muamera Lukomiraka iz Vijeća mladih općine Konjic, formalno obrazovanje ne pruža dovoljno znanja o medijskoj pismenosti, jer se često podrazumjeva da je većina ljudi medijski pismena.  „Na treningu sam naučio da,  ako znam upaliti Facebook, ne znači da sam medijski pismen. Ta pismenost podrazumjeva i znanje iz oblasti pristupa, analize i kreiranja sadržaja koji objavljuju određeni mediji, kao i sposobnost prepoznavanja lažnih vijesti, internet nasilja, zloupotrebe privatnih podataka, zaštite autorskih prava itd…“, kaže on.  

Važno je da građani, mladi posebno, razvijaju kritički pristup u vrednovanju medijskih sadržaja, smatra Maksuma Topalović, izvršna direktorica Udruženja „Alternative“ iz Kaknja. „Građani trebaju znanje i vještine koje će im pomoći da pronađu relevantne i vjerodostojne informacije, da prepoznaju neprovjerene vijesti i dezinformacije i smanje njihov negativan uticaj, ma o kojoj temi se govorilo. Potrebno je pratiti informacije iz različitih izvora ali koristiti  alate i mogućnosti provjere tačnosti informacije“, kaže Topalović.

Uz organizovanje edukativnih radionica, BH novinari su, u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“ i uz podršku Evropske unije, raspisali javni poziv za NVO sektor u lokalnim zajednicama za dostavljanje malih projekata čijom se implementacijom mogu poboljšati kapaciteti u oblasti medijske  pismenosti i zaštite slobode informisanja.

euresurs.ba