Muzej savremene umjetnosti RS obilježava 50 godina

(Foto: msurs.net)

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske obilježava 50 godina postojanja i tim povodom, u ovoj instituciji kulture, u četvrtak će biti priređena izložba pod nazivom “Od Galerije do Muzeja”.

– Riječ je o multimedijalnoj izložbi dokumentarnog karaktera koju čini izbor iz bogate i raznovrsne muzejske dokumentacije prikupljane tokom ovog perioda (fotografije, novinski članci, plakati, video materijal i publikacije) kao i selekcija djela iz muzejske kolekcije. Izložba je osmišljena sa ciljem da se obuhvati istorijat i djelovanje institucije tokom prethodnih pet decenija, kroz nekoliko tematskih cjelina, od osnivanja do danas – kažu u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.
Priča o instituciji započinje rijetkom fotografskom građom u vezi sa “Akcijom solidarnosti” likovnih umjetnika Jugoslavije i svijeta, pokrenutu nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Banju Luku 1969. godine, što je prethodilo osnivanju Umjetničke galerije 1971. godine. Dat je i prikaz svečanosti upriličene povodom otvaranja Umjetničke galerije u zgradi stare željezničke stanice i prve stalne postavke 22. aprila 1981. godine.

Posebna pažnja posvećena je predstavljanju Jesenjeg salona – likovne manifestacije bijenalnog karaktera, izuzetno značajne i zapažene na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru, koju su organizovali Umjetnička galerija i Dom kulture u Banjoj Luci, u periodu od 1962. do 1992. godine.

Djelovanje institucije od preimenovanja u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske 2004. godine, prezentovano je najznačajnijim izložbama koje se odnose na intenzivno podsticanje razvoja savremenih umjetničkih praksi ovog prostora, zahvaljujući čemu je aktivirana veoma živa i dinamična savremena scena, čiji dometi su prepoznati i u međunarodnim okvirima, saopštio je Grad Banjaluka.

Najvažniji dosadašnji projekat Muzeja jeste organizacija, produkcija i prezentacija Paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2013. i 2017. godine, kao i predstavljanje inostrane zbirke Muzeja u okviru izložbe “Punktumi” 2018. godine povodom obilježavanja “Evropske godine kulturne baštine” podržane od strane Delegacije Evropske unije u BiH i UNESCO regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi, kao i izložbe poznatih svjetskih umjetnika koje su realizovane u saradnji sa britanskom i američkom ambasadom u BiH.

U okviru izložbe predstavljen je i rad sa inkluzivnim grupama, putem specijalizovane izložbe za slijepe i slabovide osobe “Prostor, oblik, dodir”, realizovane 2015. godine sa ciljem da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slijepih i slabovidih osoba u kulturni život naše sredine.

ba.ekapija.com