CGS producirao tri video priče o zaštiti radničkih prava i sindikalnoj borbi

Centar za građansku suradnju iz Livna u okviru projekta “Zajedno za radnička prava” producirao je tri video priče o Koaliciji za bolju zaštitu radničkih prava i sindikalnoj borbi u četiri županije.

Kada je 1996. godine osnovan, u Centru za građansku suradnju radile su samo dvije koordinatorice s osnovnom zadaćom vratiti povjerenje i suživot građana različitih nacionalnih pripadnosti.

“Međutim, kršenje radničkih prava uslijed ekonomske tranzicije, dokapitalizacije i privatizacije vrlo brzo su se nametnuli kao nešto s čim se treba uhvatiti u koštac”, napominju iz centra.

Ovo je, kažu, njihova priča o borbi za radnička prava, osnivanju prvih poslijeratnih sindikata, besplatnoj pravnoj pomoći, udruživanju nevladinog sektora i sindikata u Koaliciju sindikata i NVO.

U prvom videu može se vidjeti gdje i kako je nakon prošlog rata započela priča o borbi za radnička prava, radu sindikalnih organizacija, te njihovom udruživanju s nevladinim sektorom na području četiri županije u kojima livanjski Centar za građansku suradnju provodi projekt “Zajedno za radnička prava”.

U drugom dijelu videa centar nastoji prikazati kako se u prvoj dekadi 21. stoljeća u četiri županije koje svojim djelovanjem pokriva Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava (USK, HBŽ, ŽZH i HNŽ) budi sindikalni pokret, osnivaju sindikalne organizacije, najviše u javnom sektoru, ali i u privatnim poduzećima.

U borbi za ostvarenje temeljnih ljudskih prava, prava na rad, plaću i zdravstveno osiguranje, ocjenjuju u centru, nerijetko bivaju jedini čuvari nekadašnjih društvenih poduzeća čija se imovina nemilosrdno rasprodaje.

Treći video daje uvid u problematiku osnivanja, vođenja i opstanka sindikata u privatnom sektoru.

Sva tri videa nastala su u okviru projekta “Zajedno za radnička prava” koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna uz podršku Međunarodnog Olof Palme Centra i Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju, SIDA.

(FENA)

Izvor: abrasmedia.info