BIMA u Glamoču: Obavljena 492 liječnička pregleda i pruženo 455 usluga

Zahvaljujući Medicinskoj asocijaciji BIMA, Glamočani su imali prigodu obaviti besplatne specijalističke preglede, uraditi laboratorijsku, ultrazvučnu i radiološku dijagnostiku i povrh svega toga dobiti i propisane lijekove. Akcija je održana u Osnovnoj školi – premda je najavljena u podne, prvi pacijenti čekali su već od jutarnjih sati.

Zahvaljujući medicinskim djelatnicima i entuzijastima iz BIMA-e Glamoč je na jedan dan preplavila dobrota, a topla ljudska riječ zagrijala njihove duše. Stoga i ne čudi da je prvi kontakt na trijažnom punktu u neku ruku bio i psihosocijalna pomoć.

Dr. Mirsada Nadarević članica je Medicinske asocijacije BIMA. Velika im je želja, kaže, da pomognu – ranom dijagnostikom i ranom prevencijom sprečavaju se mnogo teža oboljenja: „Dužina čekanja specijalističkih pregleda je jako duga u svim dijelovima naše zemlje, posebno u manjim mjestima, gdje se putuje u drugi grad na specijalistički pregled“.

„Danas mogu dobiti usluge ginekologa, radiologa, oftamologa, usluge EKG-a, stomatološke usluge i ostale ljekare specijalisti, jer medicinska ekipa danas koja je došla iz Sarajeva broji 57 ljudi, od čega su 50% ljekari, što govori o ozbiljnosti ljudi koji su došli, o ozbiljnosti onoga što želimo pružiti običnom čovjeku danas na terenu“, ističe Hasan Mrkonjić, predsjednik Medicinske asocijacije BIMA.

U lokalnoj samoupravi ne skrivaju zadovoljstvo ovom humanom i nada sve korisnom akcijom, a i stanovništvo je više nego zadovoljno.

Načelnik Glamoča Nebojša Radivojša (SNSD) navodi kako imaju samo lokalni Dom zdravlja i nemaju često priliku specijalističkih pregleda: Naši stanovnici, ukoliko žele pregled kod nekog specijaliste, moraju ići u Livno, pa čak i u Mostar ili Banju Luku“.

Bila je to 101. BIMA-ina akcija pružanja besplatne medicinske pomoći, a druga u Glamoču. Trajala je više od pet sati tijekom kojih su izvršena 492 pregleda i pruženo 455 usluga različitih specijalnosti.

Izvor: federalna.ba