BELLSPIRATION CLUB – Burak Gün: Imati prijatelje iz drugih država daje mogućnost učenja više nego bilo koja web stranica ili knjiga! (Dio 2/4)

1) Osjećam puno ljubavi između zemalja Balkana i ostatka svijeta, a jedini način da se prevaziđu neka pitanja je stvaranje prijateljstva između nas. Vrlo si dobar u komunikaciji, pa šta misliš o tome, imati prijateljstva preko granica?

Mislim da je to jedan od najboljih oblika otkrivanja svijeta! Imati prijatelje iz drugih država zapravo je način učenja gdje možete pronaći više informacija nego na bilo kojoj web stranici ili u knjizi: naučite kako vaši vršnjaci u različitim zemljama razmišljaju, percipiraju stvari, žive … Ovo je zaista savršen način da proširite svoje perspektive, jer u osnovi, osporavate svoje norme i svo znanje koje ste stekli u svojoj zemlji. Čak i ako se na kraju dana uopće ne promijenite, što je očito moguće i opravdano, ovaj vas izazov nečemu nauči. Osim toga, u budućnosti ćemo mi, mladi, graditi budućnost, obzirom da stvaramo prijateljstva i upoznajemo se, prije nego što postanemo «važne» osobe, svoje odnose možemo graditi na povjerenju i dobroj volji, a ne na mržnji. Dakle, da, imati prijatelje, posebno u susjednim zemljama, po meni je sjajna stvar, jer su se do sada sukobi rješavali samo dijalogom, a ta prijateljstva mogu olakšati dijalog koji nam treba (i koji ćemo na kraju i dobiti). Nekima bi se ova utilitaristička perspektiva mogla svidjeti, što im možda zvuči pomalo Bentahmesque, ali mislim da je ključno za našu budućnost.

2) Šta misliš o tome kako mi, mladi, možemo poboljšati situaciju u pogledu međunarodnih političkih odnosa?

Pa, na ovo pitanje nije lako odgovoriti, a vjerojatno je pravi odgovor i izvan mog znanja i mogućnosti. Međutim, moje mišljenje je ovdje pomalo slabašno: promicanje pomirenja i dijaloga. Do sada, – ako ne bilo koji, vrlo malo – komplikacije su mirno savladavane grubim koracima. Oni su očito neophodni u nekim situacijama, ali ne uvijek. Moja – pomalo optimistična – teza je da naša generacija, koja je zahvaljujući internetu ostvarila mnogo dobrih veza izvan granica, može biti generacija pomirenja u budućnosti. Možda kada svi zauzmemo važne funkcije kao donosioci odluka, možemo potaknuti iskrene odnose između naših društava i organizacija, a time i naših država. To se neće dogoditi preko noći, a vjerojatno će trebati i desetljeća da se dogodi čak i u najboljem slučaju, ali zaista vjerujem u to.

3) Možeš li podijeliti s nama svoju viziju svog života? Kako zamišljaš svoj život i ko je Burak za otprilike 50 godina?

Ovo je zaista zapanjujuće (ne pejorativno) pitanje! Ali dozvolite mi da ukratko razradim ono što sam vam do sada rekao. Lično se moja vizija sastoji od marljivog rada i poduzimanja korisnih koraka za mene, moje voljene i zajednice kojih sam dio. Stoga se nadam da ću čitati, slušati i učiti tokom narednih decenija i koristiti sve što znam za dobro ne samo za sebe već i druge, to je moj san. Što se tiče mog «Buraka 2071. godine», pa, teško je pogoditi, mislim, hahah – možda bismo trebali početi s nadom da ćemo do tada biti živi! Ali nadam se da ću se penzionisati i da ću iza sebe imati dobra djela, ko god postao: diplomata, akademik ili profesionalac u privatnom sektoru. Želio bih ostaviti svoj trag na nečemu, ostavljajući za sobom skromno, ali važno «naslijeđe», pretpostavljam. Nisam siguran hoću li postati ta osoba, sanjam o tome da ću jednog dana biti ili učiniti mnoge stvari za kojima sam čeznuo, ali jedina stvar koju mogu garantirati je da ću se truditi što je više moguće. Ako uspijem u njima usprkos svoj svojoj predanosti i naporima, što je također mogućnost koju nikada ne ignoriram, želim budućnost u kojoj bih se mogao uvjeriti da sam se trudio, dao sve od sebe i uložio sve napore.

4) Pratite Buraka:

Fb: https://www.facebook.com/bgsurm

IG: https://www.instagram.com/burakgun23/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/burakgun/

Twitter: twitter.com/burakguncp

bellspiration.blogspot.com