ZVORNIK: „Otvori srce, postani hranitelj“.

Centar za socijalni rad iz Zvornika raspisao je javni poziv za zainteresovane pojedince ili porodice kako bi postali hranitelji. Kako nam je naveo Ivan Stević, direktor Centra, osim javnog poziva u brojnim ustanovama i preduzećima su podijelili letke i postavili plakate kako bi sugrađanima objasnili značaj hraniteljskih porodica jer je prepoznato da je ovo najbolji vid podrške i za djecu i za odrasle.

– Hraniteljstvo je privremeni oblik zaštite lica bez roditeljske ili porodične zaštite, a to mogu biti djeca, mladi ili stare osobe koje nisu u mogućnosti da žive u svojoj porodici. Samo hraniteljstvo je prepoznato kao najadekvatniji oblik pomoći, ali to nije usvajanje jer se kod hraniteljstva ne prekida veza sa porodicom  – rekao je Stević.

On je dodao da se svi zainteresovani mogu javiti u Centar za socijalni rad u Zvorniku gdje će dobiti potrebne informacije.

 – Mi ćemo im dodatno objasniti šta je hraniteljstvo, koje su obaveze, koja je visina mjesečne naknade za njihov rad, itd. Bitno je napomenuti da hraniteljstvo nije trajni oblik smještaja već privremeni. Ono može prestati u slučaju povratka djece u porodicu štićenika ili prestanku sporazuma ugovorenih lica sa Centrom ili otkazom samog ugovora. Kao nadležni centar stojimo na raspolaganju našim sugrađanima za sve informacije o hraniteljstvu svakog radnog dana od 07 do 15 časova – zaključio je Stević i ponovio slogan javnog poziva: „Otvori srce, postani hranitelj“.

Izvor: drinamedia.net