Zimski program obilježavanja 20 godina OKC Abrašević

Zimski program obilježavanja 20 godina OKC Abrašević iz Mostara počinje 22. decembra 2023.

Program se otvara gostovanjem prijatelja iz beogradskog Kulturnog centra GRAD.  

KSC Abrašević će u 18 sati najprije ugostiti Dejana Ubovića, bivšeg  novinara, kulturnog radnika, jednog od pokretača regionalne radijske mreže CrossRadio te direktora beogradskog Kulturnog centra Grad. U sklopu programa Radio dvorište u OKC Abrašević, Ubović će  govoriti o radu KC GRAD, važnosti i iskustvima nezavisne kulture u Beogradu, ali i radu nezavisnih medija prilikom otpora autoritativnom sistemu, posebno kroz primjer rada radija B92 prilikom svrgavanja miloševićevske diktature, kao i o radu poslijeratnog regionalnog uvezivanja radijskih stanica kroz mrežu CrossRadio.

Poseban osvrt bit će na aktualni književni program KC GRAD koji uključuje izdavanje i promociju novih autora iz Srbije, regiona i svijeta, kao i podršku malim izdavačkim kućama i snaženje kritičkog mišljenja.

Za muzički dio večeri, koji počinje u 21 sat, pobrinut će se ekipa iz kolektiva All Stars, mlade elektronske snage nastale u KC GRAD, u srcu Beograda. DJ-evi ovog kolektiva su se velikom brzinom etablirali kao mlade nade beogradske klupske scene te su se tako našli i na radaru regionalne.

All Stars je proizvod nebrojenih aftera i neprospavanih noći, nakon kojih su shvatili da vole da prave mnogo dobre žurke. Njihov stil jednako je uzbudljiv – tu se zvuci ghetto techna stapaju sa raznim pravcima elektronske muzike latinske Amerike, stvarajući jedinstveno klupsko iskustvo i apsolutnu pometnju na plesnom podiju.

Ulaz za publiku je slobodan-saopćeno je iz OKC Abrašević.

O OKC ABRAŠEVIĆ

Omladinski kulturni centar Abrašević nastao je iz potrebe da se pokrene i osigura prostor koji će ponuditi građanima, a posebno mladima, mogućnost za rad i kreativno izražavanje, edukaciju u kulturi, te forum za dijalog i kritičku analizu savremenog društva, kako u BiH, tako i globalno.

Izložbe, koncerti, predstave i perfomansi, promocije knjiga itd. – skoro da nema kulturnog dešavanja koji višenamjenski prostor Abraševića ne može organizirati i ugostiti.

Abrašević scena-glavni segment Centra, koncipirana je kao prostor kulture koji pokazuje poseban sluh za alternativne i nekonvencionalne umjetničke tendencije, za kakve nema mjesta mjesta u javnim institucijama kulture. 

Izvor: federalna.ba