Završeni radovi: Na Kuku kod Gacka postavljena najduža ferata u BiH

Volonterski tim PD „Volujak“ Gacko predvođen predsjednikom Radošem Miloševićem i Daliborom Šušićem (Ćirom) nedavno je u potpunosti završio feratu na planini Kuk u dužini od 830 metara, što je čini najdužom u BiH.

Kako je za Radio Gacko istakao Milošević, projekat izgradnje ferate bio je finansijski podržan od strane USAID Foundation organizacije sa 33.000 KM, ali su volonterski dobro naoružani završili poduhvat vrijedan divljenja regiona i šire. Ostala sredstva crpili su, kako kaže, iz vlastitog budžeta.

Podrška stiže iz Republike Srpske, BiH i inostranstva, kao i riječi zahvalnosti. Konkretno, na terenu im je pomogao planinar iz Banja Luke, njihov prijatelj Papić, kao i sestre Nada i Jelena Jovović iz PD “Volujak“ Gacko i ostali planinari.

Najteža ferata nalazi se na nevesinjskom Veležu, a najatraktivnija na Romaniji, dok se na Durmitoru nalazi jedna kraća, kaže Milošević. Tako da će je ova na planini Kuk najduža, a pritom prihvatljiva za „obične“ ljude, kojima je bitno samo da imaju solidnu kondiciju  i nemaju straha. Sve ostalo-obuka, je na plećima iskusnih planinara iz Gacka, koji su spremni da pomognu.

Osim Planinarskog doma u Papinom dolu čija su vrata za posjetioce otvorena 2012.godine, ferata otvara vrata prirode, na planini koja je ugniježđena između Volujaka i Lebršnika.

Zanimljiv položaj planine Kuk je karta za turiste iz Evrope, željne čiste prirode. Pogled sa vrha na dolinu Sutjeske, Zelengoru, planinu Prenj ostavlja bez daha, kažu ljubitelji prirode koji vrijedno rade više decenija na otkrivanju ovog blaga.

Na pitanje jesu li naše planine ljepše od slovenačkih, Radoš odgovar da se Slovenci oduševljavaju našim, a mi njihovim.

Podsjeća da su prve ferate (odnosno tzv.željezni putevi) napravljene na Dolomitima početkom Prvog svjetskog rata i one su i dalje najposjećenije na ovim prostorima.

Zbog trenutno loših vremenskih uslova, zvanično otvaranje ferate zakazano je za proljeće 2023. godine. Napomena. Ne preporučujemo penjanje via ferate prije njenog zvaničnog otvaranja.

Via ferata „Kuk“ duga je 832 metara, sa prelijepim pogledima na vrhove Volujka, Lebršnika i Zelengore. Ferata posjeduje elemente B i C težine, sa visinskom razlikom od 202 metara i završava na vrhu Kuk 1817 m.n.v. Maršuta: planinarski dom „Volujak“- via ferata „Kuk“- planinarski dom „Volujak“, duga je 8400 metara.

https://youtube.com/watch?v=OBXwNIRXfTI%3Frel%3D0

Izvor: akta.ba

Related Posts

Do 10. februara prijave za dodjelu privremenih lokacija za osmomartovsku prodaju

Grad Banja Luka raspisao je Javni oglas o dodjeli lokacija za privremeno zauzimanje javne površine za prigodnu osmomartovsku prodaju, prema kriterijumu najvišeg iznosa. Predmet dodjele je 20 lokacija na Trgu Krajine, koje će se moći koristiti u periodu od 05. do 09. marta 2023. godine. Pravo učešća imaju registrovani samostalni preduzetnici sa teritorije grada Banje Luke, koji […]

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman danas je sa bliskim saradnicima održao sastanak sa renomiranim bh. rediteljima i filmskim radnicima. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja već sada ulazi u svoju četvrtu godinu, trenutnim otvorenim projektima, te o nastavku saradnje u okviru BH ContentLab platforme. Generalni direktor Kahriman se zahvalio prisutnim i kroz kratku retrospektivu[…]