Primjer koji trebamo slijediti: Mještani Alipašinog Polja uredili parkove i kućice za životinje

Ljudi koji brinu o životnoj sredini i napuštenim životinjama pozitivni su primjeri na koje bi se svi trebali ugledati, a upravo jedan takav jeste primjer predsjednice Savjeta mjesne zajednice Alipašino Polje.

Iako bi uređenje lokalne zajednice trebalo bi biti dužnost svakog savjesnog građana i građanke, to nažalost nije čest slučaj.

“Ideja za uređenje parka kao i mnoge druge ideje kada je u pitanju područje naše mjesne zajednice, je proistekla iz svakodnevnih kontakata sa građanima, praćenjem njihovih komentara, kritika i potreba”, izjavila je Sađida Balta za portal Radiosarajevo.ba.

Kako kaže, čekajući duži period da projekti koje kao Savjet mjesne zajednice kandiduju pri kreiranju Općinskog budžeta budu realizovani, a posebno kada su u pitanju najmlađi sugrađani u toku ljetnog raspusta i godišnjih odmora, nekoliko sugrađana se odlučilo i na konkretne aktivnosti.

“Moram priznati da osim što smo htjeli napraviti dječije parkiće ugodnije i primamljivije za boravak djeci, ujedno smo probali motivisati građane da sami nešto uradimo, kao i nadležne Općinske službe na neki način ‘isprovocirati’ da se konačno i B faza otrgne iz zaborava”, dodala je Sađida.

Prvih nekoliko dana su radili na čišćenju i iskopavanju urasle trave i smeća na nekoliko dječijih terena. Zatim su u saradnji sa ‘KJKP Park’ izvršili nasipanje pijeska u dječije pješčanike. Slijedilo je pranje terena i na kraju onaj najinteresantniji dio za djecu, iscrtavanje i farbanje klupa i betonskih podloga.

Uređenje parkova na Alipašinom Polju

Akciji se pridružila grupa djece i roditelja – baka sa našeg područja MZ.

“Moram priznati da smo imali i ponude od naših sugrađana-privrednika za doniranje i opremanje dječijih terena sa određenim rekvizitima. Iako je to bila primamljiva ponuda vrijedna i sa finansijske strane, ipak smo realizaciju odgodili iz razloga što se taj dio mora u saradnji sa Općinom realizovati. Planiramo da u idućoj godini možda od reciklažnog materijala (auto gume i sl.) uz malo kreativnosti napravimo par rekvizita koji bi bili bezbjedni za djecu“, istakla je.

Pored uređenja dječijih parkova, napravili su i uredili kućica za napuštene životinje. To je aktivnost koju godinama redovno realizuju uz pomoć Facebook grupe za zaštitu i pomoć napuštenim životinjama koja broji više od 35.000 članova.

Uređenje parkova na Alipašinom Polju

Kako predsjednica Mjesne zajednice kaže, aktivisti i volonteri već duži niz godina pred zimu prave kućice i skloništa za napuštene životinje.

“Htjela sam da i kroz ovaj vid aktivizma učinimo nešto konkretno i na području naše Mjesne zajednice. Da pomognemo konkretno macama u našem okruženju da lakše prebrode zimu, a ujedno da simpatičnim i izgledom primamljivim kućicama, odobrovoljimo i one građane koji nemaju možda vremena ili naviku da o ovom problemu razmišljaju i primjećuju ga”, ističe Balta.

Još jedan cilj ovakve akcije jeste da volonteri i aktivisti primjerom čišćenjem parkova i brige o životinjama, podstaknu svoje sugrađane na slične aktivnosti.

“Bilo bi idealno kada bi se provele ovakve akcije na području grada Sarajeva u saradnji sa nadležnim Općinskim službama, Javnim preduzećima ‘Rad’ i ‘Park’, volonterima, građanima. Pokretač i učesnici ovakvog vida akcija su Savjet MZ i naši aktivni građani”, navodi Balta.

Uređenje parkova na Alipašinom Polju
FOTO: Facebook / Uređenje parkova na Alipašinom Polju

Kako Sađida kaže, ovakve aktivnosti podržao veliki broj građana posebno ako bi to bilo u organizaciji izvršnih struktura vlasti. Građani se pojedinačno boje i krijući hrane životinje, prave kućice brzinski jer se plaše, nemaju slobodu da očiste prostor onako kako bi htjeli.

“Organizovanijim načinom uz podršku vlasti mislim da bi i oni građani koji nisu ljubitelji životinja imali urednije okruženje. Morali bi razmišljati i o djeci i njihovoj privrženosti macama i uopće životinjama, te potaći na pravi način njihov odnos prema istim u budućnosti”, zaključila je.

Izvor: radiosarajevo.ba