Zaplovite barkom po Trebišnjici

Godine povezanosti sa rijekom i čamcima navele su Obrada Stanića (28) da 2019. godine pokrene je svoj biznis pod nazivom „Barka na Trebišnjici“. Prethodno iskustvo u plovidbi stekao je u Banjaluci, kao član rafting centra. Njegova poslovna ideja ogledala se u želji da svojim sugrađanima u Trebinju, ali i sve većem broju turista ponudi panoramsku vožnju čamcem na Trebišnjici.

Piše: Danica Novaković, foto: Obrad Stanić

Sve je počelo kada je čuo za mogućnost koja se pružala u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja i odlučio da se prijavi. U realizaciji ove ideje pomoglo mu je iskustvo stečeno tokom boravka u Banjoj Luci, gdje je prošao razne obuke za rafting, te radio kao skiper sedam sezona.

„Na Trebišnjici se do pred kraj prošlog vijeka  moglo vidjeti tridesetak tradicionalnih lađa, no okolnosti su bile takve da su do prije tri godine Trebišnjicu krasile nekolike privatne lađe. U saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, Opštinom Trebinje kao i YEP programom zapošljavanja mladih uspjeli smo da napravimo deset tradicionalnih lađa, čamce za ručkove i večere na vodi, kao i čamce za grupnu panoramsku vožnju Trebišnjicom“, ispričao nam je Obrad.

„Barka na Trebišnjici” je postala jedna od neizostavnih stvari koje treba da uradite dok ste u Trebinju, što je posebno značajno s obzirom na to da je ovakav uspjeh postignut za samo dvije sezone.

„Više je razloga zašto se provozati barkom, namjera je da napravimo da ima za svakoga po nešto, pa samim tim razlozi su različiti. Meni najviše prija osjećaj širine i slobode, mogu da pređem sa jedne na drugu obalu, a da to ne mora biti preko mosta“, izjavio je.

Turistima, ali i svima drugima koji žele da iskuse čari plovidbe Trebišnjicom, dostupan je širok spektar ponuda. Trenutno najnovije u ponudi je mogućnost ručanja i večeranja na barci.

„Moguće je iznajmiti lađe za najviše tri odrasle osobe, što podrazumjeva vožnju do dva sata, a cijena je 10 KM po čamcu. Iznajmljivanje čamca za panoramsku vožnju Trebišnjicom koji može da primi deset putnika košta 10 KM po osobi, a tura vremenski traje otprilike sat vremena. Takođe, cijena čamaca za ručkove i večere na vodi zavisi od restorana sa kojim smo ostvarili saradnju, od toga šta jedete, kao i broja osoba na čamcu. Pored toga, u ponudi je moguće pronaći iznajmljivanje SUP-a, daske za veslanje, po cijeni od 5 KM po satu“, objasnio nam je.

Od sljedeće sezone plovidbe će biti dostupne na tri lokacije, što čini preko 20 kilometara toka Trebišnjice. Sezona plovidbe počinje u martu, ukoliko je vrijeme pogodno, a završava se krajem septembra. Takođe, planirano je proširenje ponude u narednom periodu, ali i unapređenje saradnje sa sa drugim turističkim subjektima.

etrafika.net