WelcomeBack: Mladi iz dijaspore imaju priliku da ljeto provedu u domovini 

USAID projekat “Diaspora Invest” pokrenuo je program poslovne prakse za mlade članove i članice dijaspore. WelcomeBack – Diaspora Summmer Internship Program će omogućiti mladim ljudima iz svijeta da ljeto provedu u BiH na plaćenoj praksi

Nedavno pokrenuti USAID-ov projekat „Diaspora Invest“ je u saradnji sa Američkom trgovačkom komorom BiH (AmCham) raspisao javni poziv za članove/ice bh. dijaspore za učešće u Programu ljetne prakse – WelcomeBack , a poziv obuhvata mlade od 18 do 30 godina starosti, koji žele iskusiti poslovnu praksu/stažiranje u jednoj od kompanija u domovini, a koja odgovara njihovoj struci, usmjerenju, interesovanju i potrebama. 

“Ovaj poziv obuhvata članove/ice bh. dijaspore (osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji su najmanje 3 godine u kontinuitetu u posljednjih 5 godina živjeli u inostranstvu) koji imaju od 18 do 30 godina, a koji su: studenti/ice dodiplomskih i postdiplomskih studija, ili su završili dodiplomske ili postdiplomske studije”, poručili su iz  USAID projekta “Diaspora Invest”.

Praktikanti će imati priliku da preko ljeta realizuju prakse u kompanijama u Bosni i Hercegovini.

“Praksa bi trajala 30 dana u ljetnom periodu u skladu sa individualnim planovima koji će se razvijati u skladu sa potrebama kompanija-domaćina i praktikanata. Projekat će osigurati sufinansiranje putovanja u BiH, te drugih troškova i naknada za obavljenu praksu“, napominju organizatori #WelcomeBack programa.

Prijave su dostupne na obrascu http://www.bit.ly/diaspora-internship-2023 (ili direktnim upitom na e-mail prijava@diasporainvest.ba), a rok za dostavu potrebnih informacija je 30.03.2023. godine. 

“Vrijeme je da izgradimo mrežu mladih ljudi, članova i članica bh. dijaspore, koji žele da obnove svoju vezu sa domovinom i steknu prva svoja radna iskustva ovdje. Samo na taj način možemo računati da oni svoje kontakte i budući profesionalni put stave u službu ekonomskog i društvenog razvoja ove zemlje”, zaključuju.

Izvor: lonac.pro