Vrh Trebevića pohodila 102 planinara iz Sarajeva i drugih dijelova BiH

Ove godine održan je 70. novogodišnji planinarski uspon na najviši vrh Trebevića – Sofe (1.629 m/nv), a vodiči su bili Braco Babić i Sedin Salić uz asistenciju 15 planinarskih vodiča članova Stanice vodiča Sarajevo koja je preuzela kompletnu organizaciju tog pohoda

Kišovito i hladno vrijeme nije spriječilo 102 planinara iz Sarajeva i drugih dijelova BiH da realiziraju novogodišnji usponu na najviši vrh Trebevića – Sofe (1.629 m/nv). Fotografiju s tog pohoda Feni je ustupio Braco Babić, jedan od vodiči na tom tradicionalnom usponu.

Kako je naglasio, vrijeme im nije bilo naklonjeno, povremeno je padala sitna kiša a na vrhu magla. Ipak, bilo je dobro raspoloženje među sudionicima uspona, koji je trajao ukupno pet sati.

Tako je održana dugogodišnja tradicija novogodišnjih uspona, koja traje od 1. januara 1950. godine, u organizaciji Sreskog planinarskog saveza Sarajevo kasnije Gradskog planinarskog saveza Sarajevo.

Uspon je tradicionalan i prekidan je samo u periodu od 1993-1996. godine, zbog rata u BiH. Obnovljen je od 1997. godine zahvaljujući entuzijazmu sarajevskih planinara Isaka Bešića, Kemala Ćustovića, Brace Babiću i Kemaludina Mutapčića.

Ove godine održan je 70. novogodišnji planinarski uspon na najviši vrh Trebevića – Sofe (1.629 m/nv), a vodiči su bili Braco Babić i Sedin Salić uz asistenciju 15 planinarskih vodiča članova Stanice vodiča Sarajevo koja je preuzela kompletnu organizaciju tog pohoda.

Izvor: fokus.ba