Više od sto takmičara iz zemalja regije na sportskim igrama paraplegičara u Zenici

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine organizira Međunarodno otvoreno prvenstvo i 20. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, koje će biti održano od 20. do 22. juna na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” u Zenici.

Svečano otvaranje ovog događaja zakazano je za petak, 21. juna na Atletskom stadionu “Kamberovića polje”.

Ove igre dokazuju da sport nije privilegija samo za osobe bez invaliditeta, već, naprotiv, osnažuje samopouzdanje i ima izuzetan značaj za održavanje stabilne psiho-fizičke kondicije, posebno kod osoba s invaliditetom. Promocija zdravlja, ljudskih prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom kroz sport jedan je od glavnih ciljeva našeg Saveza, kao i samih igara, ističu organizatori.

Nakon svečanog otvaranja slijedi niz takmičenja u atletici – trke u kolicima 100m i 200m te bacačkim disciplinama – kugla, disk, koplje i čunj, kao i takmičenje u šahu. Na ovogodišnjim igrama očekuje se više od stotinu takmičara iz Slovenije, Crne Gore, Srbije, te Bosne i Hercegovine.

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH je 2023. godine proslavio 45 godina postojanja. Danas okuplja 14 udruženja – članica iz različitih dijelova Federacije: Cazin, Doboj-Jug, Goražde, Jajce, Livno, Lukavac, Mostar, Sanski Most, Sarajevo, Travnik, Tuzla, Velika Kladuša i Zenica, te broji oko 1200 članova.

Izvor: akta.ba