V.B.Z. raspisao natječaj za najbolji neobjavljeni roman 2023.

Hrvatska izdavačka kuća V.B.Z. devetnaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine, a dobitniku će biti uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 15.000 eura.

Rok za slanje rukopisa na natječaj je 25. ožujka 2023. godine, a rukopisi se predaju pod šifrom.

Prijavljene romane ove će godine ocjenjivati žiri u kojemu su Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Vanja Kulaš i Drago Glamuzina, a dobitnik će biti poznat na svečanoj dodjeli u rujnu na festivalu Vrisak u Rijeci.

Prošle je godine nagradu dobio Dragan Jurak za roman “Peléov priručnik”.

Kako ističu iz V.B.Z.-a, uz novčanu nagradu i objavu romana u Hrvatskoj, velike napore ulažu u to da što više pobjedničkih romana bude prevedeno na strane jezike, pa su tako, u posljednjih nekoliko godina na engleski ili njemački prevedeni “Brdo” Ivice Prtenjače, “Specijalna potreba” Lade Vukić, “Divljakuša” Marine Šur Puhlovski te “Katarina, Velika i Mala” Olje Knežević, a uskoro će na engleskome jeziku biti objavljen i roman “Sine, idemo kući” Ivice Prtenjače, prenosi Hina.

(FENA)

Izvor: abrasmedia.info

Related Posts

Do 10. februara prijave za dodjelu privremenih lokacija za osmomartovsku prodaju

Grad Banja Luka raspisao je Javni oglas o dodjeli lokacija za privremeno zauzimanje javne površine za prigodnu osmomartovsku prodaju, prema kriterijumu najvišeg iznosa. Predmet dodjele je 20 lokacija na Trgu Krajine, koje će se moći koristiti u periodu od 05. do 09. marta 2023. godine. Pravo učešća imaju registrovani samostalni preduzetnici sa teritorije grada Banje Luke, koji […]

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman danas je sa bliskim saradnicima održao sastanak sa renomiranim bh. rediteljima i filmskim radnicima. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja već sada ulazi u svoju četvrtu godinu, trenutnim otvorenim projektima, te o nastavku saradnje u okviru BH ContentLab platforme. Generalni direktor Kahriman se zahvalio prisutnim i kroz kratku retrospektivu[…]