Uspjeli smo nasmijati mnogo djece

U okviru projekta “Snaga lokalnog” predstavljamo Udruženje Ruku na srce iz Sarajeva. Kako su nam kazale njegove volonterke Nuseiba Nazak i Azra Karamović, ovo udruženje ima za misiju olakšati svakodnevnicu i težinu života koje prati siromaštvo i neimaština, pružiti nadu u lakše i ljepše sutra i ono najvažnije za njih jeste usrećiti drugog čovjeka. Radi se, dakle, o udruženju koje ima izuzetno plemenit cilj, da u vremenu kada su pitanja solidarnosti i brige o drugima neka od naših temeljnih civilizacijskih pitanja, ponudi pruženu ljudsku ruku onima kojima treba pomoć.  Ovo udruženje sa tim naumom već godinama povezuje ljude spremne pružiti pomoć sa onima kojima je ona potrebna.

Piše: Đorđe Krajišnik

Činiti ljude sretnim

– Centar “Ruku na srce” postao je mjesto gdje građani mogu donirati hranu i odjeću, a ljudi u potrebi mogu doći i dobiti ono što trebaju. Naš glavni cilj je pomoć socijalno ugroženim obiteljima kroz različite projekte koje realizujemo tokom godine. Važno je naglasiti da su svi članovi organizacije isključivo volonteri. Od svog osnivanja 2011. godine, naš tim je uspio poboljšati mnoge živote i nasmijati puno djece. To je upravo ono što nam daje inspiraciju, snagu i energiju da nastavimo i nastavljamo volontirati, zajedno s brojnim privatnim obavezama na fakultetima, poslovima itd. Posljednjih nekoliko godina u organizaciji volontiralo je više od 500 ljudi. Znamo da ne možemo promijeniti svijet, ali nekad je i malo dovoljno da nečiji svijet učinimo ljepšim. Jednostavno, nastojimo činiti ljude sretnim. A sreća počinje sa osmijehom. Svaki takav osmijeh nam dokazuje da smo na pravom putu ostvarenja naše misije pružanja sreće drugima, kažu iz ovog udruženja.

Jedna od najvažnijih godišnjih aktivnosti koju Udruženje “Ruku na srce” održava nosi naziv “Nijedno dijete bez paketića”. Riječ je o humanitarnom projektu koji se organizuje već desetu godinu, a u okviru kojeg se nastoje obezbijediti novogodišnji paketići za djecu iz socijalno ugroženih porodica. Protekle zime, kako su nam kazale naše sagovornice, u okviru projekta podijeljeno je čak 3.000 paketića mališanima školskog i predškolskog uzrasta sa područja Kantona Sarajevo, ali i čitave Bosne i Hercegovine. To je, kako ističu, rezultat izuzetnog truda i rada svih volontera Udruženja, te nesebične podrške mnogobrojnih donatora.

– S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ove godine nećemo imati centralnu završnu manifestaciju projekta “Nijedno dijete bez paketića” i novogodišnju predstavu za mališane, ali svakako pripremamo jedno iznenađenje za sve. Vjerujemo da povjerenje koje nam sugrađani ukazuju već godinama, neće izostati ni ovoga puta. Smatramo da je izuzetno važno da se projekat nastavi realizovati, te se nadamo da ćemo u ovim izazovnim i drugačijim vremenima ipak uspjeti obradovati veliki broj mališana. Svi koji žele biti dijelom ove zimske čarolije, mogu donirati igračke (ne nužno nove, bitno je da su očuvane), slatkiše, školski pribor ili novac. Također, mogu i sami napraviti paketić i uljepšati početak Nove godine djeci kojoj roditelji ne mogu obezbijediti te male radosti. Svaka podrška je dobro došla. Prisjetimo se samo naše sreće kada dobijemo novogodišnji paketić. Takav osmijeh na licu zaslužuje svako dijete, kazali su nam iz “Ruku na srce”, te dodaju:

– Kako jubileji i nalažu, ova deseta godina trebala je biti drugačija. Ipak, nismo se nadali da ćemo je dočekati u ovakvoj situaciji. Uprkos svemu, volonteri ponovo otvaraju Djeda Mrazovu radionicu i pozivamo studente, školarce, sugrađane i predstavnike kompanija, udruženja i sportskih kolektiva da nas podrže, jer ćemo zajedničkim snagama pokušati izmamiti što više dječjih osmijeha. Do sada je “Nijedno dijete bez paketića” bila aktvnosti koja je realizirana uz veliku podršku volontera i volonterki, tako nastavlja i ove godine, s tim da će prilikom pripreme paketića posebna pažnja biti usmjerena na pridržavanje epidemiološkoh mjera, tako da će maksimalno 10 volontera/ki moći spremati paketiće. Ove godine izazov će biti i kupovina paketića. Paketići se dodjeljuju djeci starosti do 0 do 14 godina i ono što često mnogi zaborave jesu potrebe najmlađe djece – beba za čije higijenske proizvode, pelene i slično je potrebno izdvojiti mnogo novca. Također, veliku pažnju “Ruku na srce” posvećuje i potrebama starije djece, koji su već tinejdžeri, pa se trude da u tim paketićima bude nešto što je njima potrebno u tim godinama (dezodoransi i tome slično…), da ti paketići obraduju svako dijete koje ih dobije.

Kako su nam još kazale naše sagovornice, Udruženje “Ruku na srce” nastoji širiti svoje aktivnosti i van užeg gradskog središta, te stoga posjećuju prigradska mjesta i udaljene dijelove, svjesni činjenice da nemaju svi privilegiju života u centru grada, blizinu svih institucija i resurse.

– Sve je počelo od Kantona Sarajevo, a priča se širi u druge loklane zajednice oko Kantona Sarajevo, ali i šire. Udruženje je prethodne godine obradovalo djecu uzrasta do 14 godina iz porodica slabijeg materijalnog stanja sa područja Kantona Sarajevo, štićenike Udruženja oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo, te djecu iz: JU Osnovna škola “Grivice” (Banovići/Tuzla), Centar za socijalni rad Goražde, Centar za socijalni rad Breza, JU Osnovna škola “Srednje” (Ilijaš), JU Osnovna škola “Kamenica” (Zvornik), Udruženje “Skakavac” Sarajevo, Udruženje “Slatki svijet” (Bugojno), JU Osnovna škola “Mula Mustafa Bašeskija” (Kakanj), Dječji dom Mostar, Prva osnovna škola Srebrenica, Mekteb džemata Blagaj Japra, “House of all” (Sarajevo), SOS Srebrenica, Vrtići iz Zavidovića, Škola za djecu sa poteškoćama u razvoju Zenica, Mjesna zajednica Faočići (Goražde), Dnevni centar “Gnijezdo” Solun (Olovo), Kolektivni centar “Belvedere” (Goražde), te korisnike Pomozi.ba kuhinja u Travniku, Sarajevu, Visokom, Brezi i Varešu, naglašavaju iz “Ruku na srce”.

Balončići od sapunice

Ono što motiviše naše sagovornice, Nuseibu i Azru, da daju svoj doprinos Udruženju “Ruku na srce” jeste, prema njihovim riječima, prije svega osmijeh djece i sreća, jer su “djeca zaista iskrena i ne znaju sakriti sreću koju čine male stvari”. Nuseiba ističe da je u Udruženju oko godinu dana, a pridružila se neposredno prije prošlogodišnje akcije “Nijedno dijete bez paketića”. Ono što pamti i zbog čega rad u Udruženju za nju donosi dodatnu energiju i motivaciju jesu, kako ističe, zapravo sama djeca.

– Tokom prošlogodišnje priredbe povodom podjele paketića, na kojoj je učestvovalo mnogo djece pamtim jednog dječka. Prilikom ulaska djece u prostor gdje se održavala priredba sa drugim volonterima i volonterkama sam puhala balončiće od sapunice. Nakon što je priredba završila prišao mi je taj dječak i pitao me je šta je to što imam – radilo se o puhalici balončića od sapunice, i da li bi on to mogao dobiti jer on to nikad nije imao. Dala sam mu tu puhalicu, a njegova sreća zbog tog poklona se ne može opisati riječima, odmah je otišao do mame da joj pokaže šta ima. Tada sam postala još svjesnija toga da sreću čine male stvari i da ću ostati u Udruženju da dajem svoj doprinos tome, kazala nam je Nuseiba.

Azra je jedna od pokretačica Udruženja. Njena motivacija je, ispričala nam je, nastala još tokom srednjoškolskih dana kada je na jednom ljetnom raspustu sa skupinom drugara i drugarica željela pomoći i usrećiti djecu iz Dječijeg doma Bjelave. Skupili su donaciju i otišli obradovati djecu iz Doma, od tada traje njena volja i motivacija da pomogne djeci i drugima koji su u stanju potrebe. Učestvovala je u svom aktivnostima Udruženja “Ruku na srce”, te se, kako naglašava, uvijek trudi da obraća pažnju na potrebe drugih.

Drugi projekti

Međutim, ovo je samo jedan u nizu projekata koje ovo udruženje realizira. Pored navedenog tu su i sljedeće aktivnosti Udruženja “Ruku na srce”:

“Bajram je radost za svako dijete” je humanitarni projekat u okviru kojeg Udruženje “Ruku na srce” nastoji obezbijediti bajramske paketiće za djecu iz socijalno ugroženih porodica. Cilj projekta je prikupljanje i podjela bajramskih paketića za mališane iz socijalno ugroženih porodica. Broj paketića iz godine u godinu raste, a 2019. godine broj podjeljenih paketića bio je veći od 400.

Zatim projekat “Od srca za nju”. Cilj ovog projekta jeste obezbijediti što veći broj higijenskih potrepština za pripadnice ženskog spola, slabijeg imovinskog stanja, te im na taj način uljepšati Dan žena.

Imajući u vidu da početak školske godine sa sobom nosi i značajne izdatke za roditelje, Udruženje je pokrenulo i projekat “Opremimo djecu za školu”. Cilj projekta je pomoći djeci iz porodica teškog materijalnog stanja, kako bi mališani mirno krenuli u novu školsku godinu. Iz godine u godinu projektom se usreći više od 100 mališana, ove godine je Ruku na srce poklanjalo laptope, neophodne za online nastavu.

U okviru akcije “Vama nepotrebno, drugima korisno” svakog vikenda u prostorijama Humanitarne organizacije “Ruku na srce” štićenici imaju priliku odabrati odjeću koja im je potrebna. Odjeća se prikuplja direktnim donacijama građana u prostor ili u dva kontejnera za odjeću koja se nalaze u Srednjoj školi metalskih zanimanja i Osnovnoj školi “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”.

Tu je i projekat “Igraonice i druženja” koji podrazumijeva da nekoliko puta godišnje volonteri Humanitarnog udruženja “Ruku na srce” zajedno sa mališanima iz socijalno ugruženih porodica posjećuju izletišta, planine, dječije predstave, sportske događaje, igraonice i druga mjesta za zabavu najmlađih.

Uz to tu su i stalne akcije “Donacije hrane” tokom kojih, nekoliko puta mjesečno, volonteri Humanitarnog udruženja “Ruku na srce” posjećuju korisnike Udruženja i tom prilikom im uručuju donacije hrane koje su prikupljene direktnim i novčanim donacijama građana i prijatelja Udruženja.

Kako donirati sredstva

Doniranje sredstava za projekat “Nijedno dijete bez paketića” je ove godine moguće uraditi na nekoliko punktova:

– Svakoga dana u periodu od 09:30 do 22:00h u prostorije Hub-a Homeworka (ul. Kolodvorska 12) i

– Subotom od 10:00 do 12:00 u Centar “Ruku na srce” na Dobrinji (ul. Esada Pašalića 8).

Ukoliko niste u mogućnosti lično dostaviti svoj prilog, na žiro račun Udruženja (1990490056036171) možete uplatiti i novčane donacije sa naznakom: Za akciju “Nijedno dijete bez paketića” (primalac: Udruženje “Ruku na srce”, ul. Hakije Turajlića 33, Sarajevo).

– Također, aktivan je i humanitarni broj za korisnike BH Telecoma (090 291 071), putem kojeg je moguće donirati 2,00 KM.

Rok za prikupljanje svih donacija je 26. decembar 2020. godine.