Uskoro počinje realizacija projekta “Pčelarstvo i ruralni razvoj” u Zenici

Grad Zenica je u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association, udruženjima pčelara „API-ZE“ Zenica, „EKO PČELA“ Zenica i „PČELA“ Nemila započeo projekat „Pčelarstvo i ruralni razvoj“.

Primarni cilj ovoga projkta je osnaživanje udruženja pčelara i porodica, koje žive u ruralnim područjima, a pčelinja društva će dobiti sedam  korisnika i to po osam košnica, pčelarsku opremu  i edukacije iz oblasti pčelarstva.

“Osnovni uslovi, koje bi jedan podnosilac zahtjeva na Javni poziv trebao ispuniti je da nema više od 10 košnica u svom posjedu ili u posjedu nekog od članova sa kućne liste, koju će priložiti uz ovaj Javni poziv, da posjeduju zemljište u blizini objekta stanovanja i da ima mogućnost sufinansiranja u iznosu od 700 KM za dodjelu pčelinjih društava i prateće opreme”, kazala je Senada Sejmenović, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Zenica.

Ukupna vrijednost projekta je 107.310 KM, a projekat se realizuje ove i naredne godine, s tim da je najveći dio novca namijenjen za nabavku mašine za pravljenje satnih osnova, koja će biti dodijeljena udruženjima pčelara sa područja Grada Zenice.

“Učešće Grada Zenica u ovome projektu je 55.300 KM, s tim da će ovo učešće biti podijeljeno na ovu i sljedeću godinu, a učešće aplikanata je 4.900 KM, dok ostalo daje Muslim Aid”, ističe Sejmenović, naglasivši da će korisnici biti u obavezi da dobijene košnice zadrže tri godine, prođu teorijsku i praktičnu obuku tokom koje će udruženja delegirati mentore i posjećivati korisnike na licu mjesta.

“Cilj ovoga projekta je jačanje udruženja i uvođenje mladih u oblast pčelarstva, jer ono što imamo podatke je da se pčelarstvom uglavnom bave penzioneri”, navodi Sejmenović, podsjetivši da je na području grada Zenice 147 registrovanih pčelara, a 140 pčelara je prošle godine ostvarilo pravo na podsticaj u pčelarstvu .

Javni poziv “Pčelarstvo i ruralni razvoj” je otvoren do 31. marta, a iz Gradske uprave Zenica  pozivaju zainteresirane poljoprivrednike da se u datom roku prijave na ovaj podsticajni poziv, koji se po prvi put realizira sa “Muslim Eid” organizacijom na području grada Zenica.  (M.Hurem)

Izvor: zenicainfo.ba