USAID-ov projekat izgradnje mira PRO-Budućnost obilježio deset godina djelovanja

Radeći sa mladima, udruženjima, vjerskim zajednicama, medijima, političkim liderima i institucijama na svim nivoima PRO-Budućnost nastoji doprinijeti boljem razumijevanju između građana i naroda BiH

PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost), USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini, danas je u Sarajevu obilježio deset godina provođenja mirovnih aktivnosti.

Projekat već desetu godinu provodi CRS (Catholic Relief Services) sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana BanjA Luka (hCA) u više od 70 lokalnih zajednica.

Zamjenica šefa misije američke ambasade u BiH Deborah Mennuti kazala je da je to vodeći projekt Vlade SAD-a u oblasti mira i pomirenja koji je dao nemjerljiv doprinos u zacjeljivanju rana.

-Projekt je zauzeo sveobuhvatan pristup izgradnji mira. Oni su kroz politiku obrazovanja, privredu, kulturu i sport okupili ljude i pomogli im da se pomire, suoče s prošlošću i izgrade veze koje su trajnije od sile koja ih je nekada razdvojile – kazala je.

Također je navela da je projekt u deset godina imao direktan angažman sa više od 100.000 pojedinaca kroz različite vrste dijaloga, kampanja, radeći sa svim nivoima društva, od pojedinaca do organizacija.

-Ipak moramo prepoznati činjenicu da prijetnje secionizmom, korupcija i podjele potkopavaju stvarni napredak ove zemlje. Podrška SAD-a građanima BiH koji se bore za mir jednako je snažna sada kao i uvijek. Nastavit ćemo raditi da BiH održi svoj suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter – kazala je.

Profesor i jedan od kreatora Platforme za mir Nerzuk Ćurak istakao je da je to događaj dana u BiH, jer se slavi desetgodišnjica velikog mirovnog projekta.

Smatra da je malo zemalja u Evropi koje kao postkonfliktne zajednice imaju obavezu i potrebu da rade na izgradnji povjerenja i pomirena među ljudima.

Pojasnio je da je BiH sa svim složenim identitetskim mozaikom i nedavnom prošlošću u kojoj je carovala kultura nasilja, naprosto pozvana da kroz projekte gradi kulturu mira.

-Upravo je transformacija kulture nasilja u kulturu mira jedan od paradigmatskih zahtijeva ovog projekta koji je proširen po cijeloj zemlji. Vjerujem da nema kutka zemlje u kojoj ovaj projekt nije došao – dodao je Ćurak.

Glavni benefit projekta je, dodao je, što su se lokalne zajednice pokazale kao najbolji prijateljii PRO-budućnost.

U okviru obilježavanja, otvorena je i izložba “PRO-Budućnost – Retrospektiva” te prikazan film “10 godina PRO-Budućnosti”, a dodijeljena su i priznanja istaknutim aktivistima.

Osnovni cilj projekta PRO-Budućnost je da, zajedno sa ključnim društvenim akterima, postizanjE održivog i dugotrajnog mira u BiH.

Radeći sa mladima, udruženjima, vjerskim zajednicama, medijima, političkim liderima i institucijama na svim nivoima PRO-Budućnost nastoji doprinijeti boljem razumijevanju između građana i naroda BiH.

Među značajnijim postignućima projekta PRO-Budućnost su, između ostalog, ulaganje oko 1,5 miliona KM u više od 20 lokalnih zajednica za obnovu objekata infrastrukture manjeg do srednjeg obima koji će doprinositi izgradnji mira, zatim ulaganje blizu milion KM za implementaciju više od 160 malih projekata širom BiH te organiziranje više od 500 kulturnih, sportskih, edukativnih i zagovaračkih aktivnosti širom BiH.

Izvor: fokus.ba