USAID i hoteli u BiH rješavaju problem nedostatka radne snage u turizmu

Istraživanja pokazuju da će u ugostiteljstvu Bosne i Hercegovine do 2027. godine nedostajati više od 8.000 radnika!

Kako bi riješila taj problem, Vlada SAD-a, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), najavljuje pokretanje PROFI program obuka na radnom mjestu sa 11 hotela i restorana iz Sarajeva i s Jahorine, za brže integriranje novih, profesionalno obučenih radnika u sektoru turizma i ugostiteljstva.

USAID-ov projekt Razvoj održivog turizma u BiH potpisuje u utorak, 13. decembra u hotelu Holiday, izvedbene planove PROFI program obuka na radnom mjestu s hotelima Holiday, Evropa, Courtyard by Marriott Sarajevo, Termag, Vučko, Tarčin Forest Resort and Spa, Pino Nature, Swissotel, Novotel Bristol ibis Styles i restoranom Druga kuća.

Cilj FROFI programa obuka je unaprijediti profesionalnost i poboljšati standarde u vodećim hotelima i restoranima u BiH, putem certificiranog plana koji se temelji na profesionalnim standardima i strukturiranoj obuci na radnom mjestu. Osmišljene su paralelne aktivnosti za pokretanje iste inicijative na području Banja Luke, a u budućnosti će biti dodane i ostale regije BiH.

PROFI nudi strukturirani program obuke nekvalificiranim, kvalificiranim, profesionalnim i tehnički osposobljenim osobama, kako bi svi dosegli neophodne kompetencije unutar discipline koju su sami odabrali. Program nudi certificiranje kvalifikacija specifičnih za turizam, koje će priznavati sektor i sektorske institucije. Edukacija je dodatno poboljšana strukturiranim programom koji obuhvata profesionalne standarde, materijale za učenje, obuku koju u okviru radnog mjesta vrše certificirani edukatori te sistem ocjenjivanja i dodjele certifikata, saopćeno je iz USAID-a.

Izvor: ba.ekapija.com

Related Posts

Do 10. februara prijave za dodjelu privremenih lokacija za osmomartovsku prodaju

Grad Banja Luka raspisao je Javni oglas o dodjeli lokacija za privremeno zauzimanje javne površine za prigodnu osmomartovsku prodaju, prema kriterijumu najvišeg iznosa. Predmet dodjele je 20 lokacija na Trgu Krajine, koje će se moći koristiti u periodu od 05. do 09. marta 2023. godine. Pravo učešća imaju registrovani samostalni preduzetnici sa teritorije grada Banje Luke, koji […]

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman danas je sa bliskim saradnicima održao sastanak sa renomiranim bh. rediteljima i filmskim radnicima. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja već sada ulazi u svoju četvrtu godinu, trenutnim otvorenim projektima, te o nastavku saradnje u okviru BH ContentLab platforme. Generalni direktor Kahriman se zahvalio prisutnim i kroz kratku retrospektivu[…]