Upoznajte novi Upravni odbor Mreže za izgradnju mira

Dragi_e naši_e želimo sa velikim ponosom da vam predstavimo naš novi sastav Upravnog odbora Mreže za izgradnju mira 2021 – 2025

Aleksandar Žolja

Aleksandar Žolja (predsjednik Upravnog odbora), rođen 1973. godine u Bugojnu, a živi i radi u Banjaluci. Po obrazovanju je profesor filozofije i sociologije, s tim da kao Program menadžer i aktivista ima 16 godina radnog iskustva u oblastima ljudskih prava marginalizovanih grupa i medija, te u oblasti pomirenja. Helsinški parlament građana Banjaluka (HPG), organizacija čiji je predstavnik, je članica od samog osnivanja Mreže za izgradnju mira, a u periodu od 2012. do 2018. je djelovao kao i Sekretarijat Mreže, gdje je Aleksandar ispred organizacije bio zadužen za koordinaciju i upravljenje aktivnostima i članstvom u Mreži. HPG je organizovao prvo strateško planiranje za Mrežu gdje su uspostavljeni temelji budućeg njenog djelovanja. Takođe, HPG je prenio vlasništvo nad Novinarskom nagradom Srđan Aleksić na Mrežu, čime je obogatio njen rad. Aleksandar se zalaže za regionalnu zastupljenost Mreže i kroz njeno djelovanje jačanju civilnog društva, izgradnji pomirenja, razvoju dijaloga i tolerancije u cijeloj BiH.

Anja Haverić

Anja Haverić je doktor bioloških nauka, genetičar. Djeluje kao viša naučna saradnica Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu. Ima 20 godina iskustva u naučnoistraživačkom radu i visokom obrazovanju te 10 godina iskustva u nevladinom sektoru. Jedan je od osnivača i aktivista Udruženja genetičara u Bosni i Hercegovini kroz koje je ostvarila saradnju sa Mrežom za izgradnju mira. Svojim naučnim djelovanjem na lokalnom i međunarodnom nivou, nastoji promovirati i unaprijediti bh. naučne kapacitete u oblasti genetike, genetičke toksikologije i biomonitoringa. Učešćem u formalnom ali i neformalnom obrazovanju pomaže mladim ljudima da u potpunosti iskoriste mogućnosti koje im se pružaju kako bi zajedno Bosnu i Hercegovinu učinili boljim mjestom za generacije koje dolaze. S obzirom na posvećenost naučnom radu i aktivan angažman u visokom obrazovanju, iskustvo u realizaciji međunarodnih projekata i organizaciji naučnih i stručnih skupova, smatra da može doprinijeti u radu Mreže za izgradnju mira u oblasti obrazovanja, zaštite životne sredine i zalaganja za bolji položaj mladih.

Dženana Dedić

Dženana Dedić, direktorica Agencije lokalne demokratije Mostar. Komercijalistica sa 25 godina iskustva u nevladinim i međunarodnim organizacijama na upravljanju projektima, budžetiranju i finansijama, a nakon dugogodišnjeg iskustva i dodatne neformalne edukacije na upravljanju projektima iz oblasti demokratije, ljudskih prava i lokalnog razvoja. Članica timova za izradu lokalnih razvojnih strategija. Jedna je od osnivačica Balkanske mreže za lokalnu demokratiju i članica Upravnog odbora Mreže za izgradnju mira.

Gordana Bulić

Gordana Bulić je rođena 1959. godine u Tuzli, gdje živi i radi. Gordana je magistrica ekonomskih nauka i posjeduje više od 35 godina radnog iskustva u oblasti projektnog menadžmenta, marketinga, upravljanja organizacijama, provedbi istraživanja i obrazovanju. Osnivačica je i menadžerica Udruženja građana “Klub potrošača” TK Tuzla, a suosnivač je i Saveza udruženja potrošača BiH. Redovno nastupa u medijima i daje izjave za javnost u oblasti zaštite prava potrošača kao i zaštite ljudskih prava, te učestvuje kao stručnjak u javnim konsultacijama u izradama javnih propisa. Kroz angažman u Upravnom odboru, želi da podrži rad Mreže za izgradnju mira, organizaciju čije vrijednosti dijeli.

Nerdžis Čaplja

Nerdžis Čaplja (potpredsjednica Upravnog odbora) po struci diplomirana kulturologinja i studentica master studija Menadžmenta preduzeća. Sretno zaposlena kao projektna menadžerica u Fondaciji Muharem Berbić. Djeluje preko 12 godina u nevladinom sektoru u okviru različitih organizacija. Njene uloge su bile obično vezane uz program i projektni menadžment. Interesna područja su izgradnja mira, njegovanje različitosti, promocija socijalne inkluzije i intersekcionalnosti, te preduzetništvo u kulturnom i kreativnom sektoru. Bavi se još i planinarenjem. Naročito voli pohoditi BiH planine i izučavati BiH kulturno-historijsko naslijeđe. Zalaže se za ideje kreiranja bolje sadašnjosti i socio-ekonomskog prosperiteta u BiH uz korištenje potencijala ove lijepe zemlje.

mreza-mira.net