UniCredit i Općina Novo Sarajevo kreditiraju žensko poduzetništvo, slijede javni pozivi

Načelnik općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, te Amina Mahmutović, predsjednica Uprave i Dragan Ćavar, član Uprave za maloprodaju UniCredit Bank d.d Mostar, potpisali su jučer dva ugovora o dodjeli kreditnih sredstava za razvoj poduzetništva: ugovor o subvenciji troškova obrade kredita i kamatne stope/profitne marže privatnim preduzećima i poduzetnicima i ugovor o poticaju ženskom preduzetništvu.

Ovo su dvije od ukupno sedam mjera koje se realiziraju putem javnih poziva u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja općine Novo Sarajevo, sa ciljem poticanja razvoja poduzetništva i povećanja stope zaposlenosti kroz povoljne uslove kreditiranja, koji mogu doprinijeti pokretanju, održavanju ili unapređenju poslovne aktivnosti. 

ucb novo sarajevo

“Kao lider na tržištu želimo pomoći privrednim subjektima da realizuju svoje poslovne ciljeve, te im na taj način olakšati svakodnevno poslovanje. Zadovoljstvo nam je da nas je Općina Novo Sarajevo odabrala da zajedno osnažimo zajednicu u kojoj poslujemo, te pomognemo dodatno poduzetnicima, a posebno ženama poduzetnicama kako bi prevazišle izazove na koje nailaze u poslovanju kroz povoljne uslove kreditiranja”, izjavila je Amina Mahmutović ovom prilikom.

Za odobrene kredite Općina će regresirati kamatnu stopu/profitnu maržu u maksimalnom iznosu do 5%, te će jednokratno snositi 50-100% troškova obrade zahtjeva za kredit, zavisno od kreditne liniije. Dodatno, UniCredit Bank će organizovati besplatne radonice za sve zainteresovane poduzetnike sa praktičnim iskustvima koja su relevantna i korisna kada je u pitanju poduzetničko poslovanje. 

Potpisivanjem ugovora stekli su se uslovi za realizacije kreditnih linija, odnosno raspisivanje javnih poziva za dodjelu poticajnih kreditnih sredstava, koji će biti otvoreni do 31.12.2023. godine.

Izvor: akta.ba