UNDP projekat: Tri studentice iz BiH dobit će priliku da svoje ideje razviju u ozbiljne biznis priče

U organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), a u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” (EGG) od 11. novembra prošle godine do 3. februara ove godine u Sarajevu održan je drugi BizVenture šampionat.

Projekat finansira Vlada Kraljevine Norveške, u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci i Univerzitetom u Sarajevu.

Cilj šampionata je omogućiti studentima da igranjem simulacijske igre steknu nova znanja iz osnova preduzetništva, testiraju svoju biznis ideju u virtuelnom svijetu, te da se zabave. BizVenture je simulacijska preduzetnička igra razvijena kroz IT Girls inicijativu koju realizuju UNDP, UNICEF i UNWomen, a čiji razvoj je finansirala Švedska.

Tri djevojke, Marija Stojaković, Nirvana Mahovac i Selma Fočo osvojile su prva tri mjesta, i dobit će mentorsku podršku od univerziteta u Sarajevu i Banjoj Luci za dalji razvoj i unapređenje ideja.

– Sve je krenulo od ideje koja mi se vrtila u mislima – istim riječima su započele svoju priču pobjednice BizVenture šampionata.

Nisu ni slutile da će ih zabavna simulacijska BizVenture igrica dovesti do kreiranja ozbiljnog poslovnog plana za unapređenje i razvoj njihovih biznis ideja. Osvojivši prva tri mjesta na BizVenture šampionatu one su pokazale spremnost da zaplove u svijet biznisa.

Poziv za sudjelovanje u BizVenture šampionatu za Mariju Stojaković, studenticu na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, došao je u pravo vrijeme. Uvidjela je priliku da do detalja osmisli svoju neobičnu biznis ideju o kojoj je mjesecima razmišljala.

– Zamislite prvu proizvodnju lanolina u Bosni i Hercegovini. Lanolin bi bio izdvojen iz domaće, netretirane, potpuno prirodne vune ovce pramenke koja je autentična za našu zemlju, a kao takav bio bi eko proizvod koji se zbog svojih korisnih karakteristika široko primjenjuje u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji – pojasnila je Stojaković svoju ideju koja je dovela do pobjede na šampionatu.

Stojaković ističe da bi proizvodnja lanolina pomogla ljudima u zdravstvenom, estetskom i ekonomskom pogledu, ali bi i zaustavila bacanje i paljenje vune u Bosni i Hercegovini.

– Lanolin se dobija iz otpadne vode u procesu pranja vune, tako da otpad postaje sirovina od koje se dobija kvalitetan proizvod, a sam proces izdvajanja lanolina je veoma jednostavan i ekonomičan – pojasnila je Stojaković.

Iako je sve krenulo od simulacijske igre koja joj je pomogla da kreira svoju ideju, mlada Banjalučanka priznaje da se kroz rad s mentorima prvi put upoznala sa potencijalnim izazovima u preduzetništvu kada je u pitanju put ideje do realizacije.

Nakon što je prisustvovala prezentaciji o BizVenture šampionatu na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, 21-godišnja Selma Fočo kaže da se u njoj probudila želja da se okuša u virtuelnoj igrici i iskoristi priliku za rad na biznis modelu kanvas. Njena ideja je inspirisana malim domaćim biznisima koji se bave proizvodnjom prirodne kozmetike bez štetnih hemijskih spojeva.

– Glavni motiv jeste da proširimo tržište ovih proizvoda u cilju zaštite zdravlja kože i organizma. Želim podržati domaće proizvođače i uzgajivače biljaka koje su potrebne za pravljenje prirodne kozmetike. Time bih nastojala potaknuti i studente da se uključe u ovaj proces i na taj način steknu radne navike i iskustvo – predstavila je Fočo svoju ideju koja je izazvala pozitivne komentare stručnog žirija.

Zahvaljujući korisnoj biznis ideji među najuspješnijim djevojkama na BizVenture šampionatu se našla i Nirvana Mahovac, studentica treće godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Njena ideja se zasniva na transformaciji poslovne kulture kompanija iz hijerarhijskih, zatvorenih i neangažiranih u inkluzivne, zdrave i transparentne.

– To bi zapravo bila konsultantska kompanija koja će kroz rad sa klijentima nastojati da kreira zdravo poslovno okruženje u kojem se uposlenici osjećaju prihvaćeno, cijenjeno i imaju jednake prilike za napredovanje i usavršavanje. O ovoj biznis ideji sam zaista duži period razmišljala, ali često sam odlagala pisanje biznis plana. Sve do BizVenture šampionata nisam uspjela pronaći vrijeme da se posvetim daljnjem razvijanju ideje – kazala je Mahovac.

Sve tri pobjednice ističu da su uz BizVenture mentore naučile osnove vođenja biznisa i spoznale izazove donošenja poslovnih odluka.

– Razmišljajući na preduzetnički način i radeći na mikro nivou možemo razviti zadovoljnu zajednicu i bolju privredu – poručuju one.

Izvor: faktor.ba